Bošnjaci SAD i Kanade traže zabranu političkog djelovanja Milorada Dodika

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada traže od visokog predstavnika u BiH i Vijeća za implementaciju mira u BiH da iskoriste ovlasti i zabrane političko djelovanje Miloradu Dodiku.

– U ime Bošnjaka, preživjelih žrtava genocida koji žive u SAD i Kanadi, kao i Amerikanaca i Kanađana te organizacija potpisnika ovog pisma pozivamo vas da, zbog kontinuiranog antibosanskog djelovanja (što je i antievropsko, antiameričko, antikanadsko djelovanje) iz političkog života hitno suspendirate Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika manjeg bh. entiteta Republike Srpske, i zabranite mu učešće na oktobarskim izborima u BiH na poziciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine – navode u otvorenom pismu.

Preciziraju, “konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u BiH” te insistiraju – “Milorada Dodika odmah suspendirajte iz političkog života u BiH i odmah mu zabranite učešće na izborima u državi koju negira i ponižava”.