CNN: 10 savjeta kako se ponašati prema muslimanima koji poste

Prema posljednjim podacima na svijetu živi više od 7 milijardi stanovnika, a od njih 1,6 milijardi ljudi su muslimani, odnosno pripadnici islamske vjere.

Za muslimane je počeo ramazan, mjesec posta, kad se suzdržavaju od činjenja loših djela, ličnih zadovoljstava, kao akt pokornosti Bogu.

CNN je pripremio etički vodič za sve nemuslimane da bi izbjegli sve nepredviđene situacije, a pri tome možda i nekome ko prakticira vjeru olakšali post.

Evo 10 savjeta kako se ponašati prema pripadnicima islamske vjere koji naredni period provode u postu.

  1. Naravno da možete jesti ispred kolega koje poste

Muslimani se narednih 30 dana suzdržavaju od jela i pića dok Sunce ne zađe. To ne znači da vi treba da se krijete, ali ukoliko se možete suzdržati – to bi možda i bilo lijepo od vas. Zapamtite, post je osobna, intimna stvar.

  1. Pokušajte ne zakazivati poslovne ručkove

Osim ako baš nemate obzira prema vjerski nastrojenim ljudima, onda je to “uredu”.

  1. Ne morate postiti s muslimanima

Možete ukoliko niste nikada i želite saznati kakav je to osjećaj. Nećete povrijediti ničija osjećanja ako ne postite, čak ni najboljeg prijatelja nećete povrijediti, kolegu. Post je, opet ponavljamo, individualna stvar.

  1. Možete se pridružiti na iftaru ukoliko ste pozvani

Iftar nastupa nakon zalaska Sunca. U tradiciji je muslimana praviti velike iftare i pozvati svoje prijatelje, komšije, kolege, saradnike. Ako dobijete poziv, nije lijepo odbiti.

  1. Ne morate znati tačno kada počinje ramazan

Ramazan nije kao Božić, Dan zahvalnosti, Nova godina i slično, pa da je datum fiksan. Ramazan se pomjera svake godine zbog lunarnog kalendara. Sve zavisi od Novog mjeseca te se datum stalno pomjera.

  1. Jedino što se traži – fleksibilnost

Pokušajte ugoditi kolegama na poslu s radnim vremenom. Tokom mjeseca ramazana oni sigurno mogu doći na posao ranije – te i otići ranije. Potrebno je samo malo razumijevanja. Mada, ovo će vam rijetko ko tražiti.

  1. Iako poste, mogu vam se pridružiti na kafe-pauzi

Ne, neće konzumirati kafu, vodu, sok ili kolač. Ali će sjediti s vama i praviti vam društvo.

  1. Držat će distancu

Samo zbog zadaha iz usta. U krajnjem slučaju, znate i sami kada pregladnite da organizam funkcionira na malo drugačiji način. Naravno, to je samo u slučaju kada direktno pričate s nekim, pa da vam ne bude čudno što ta osoba stoji dva-tri metra udaljena od vas.

  1. Možete reći “Ramazan mubarek olsun”

To znači sretan ramazan. Ništa više.

  1. Izbjegavajte rečenicu: Trebao/la bih i ja postiti da izgubim na kilaži

Bit ramazana nije u tome, ali vjerujemo da je to do sada više puta objašnjeno.

Ovo je etički vodič čiji je autor CNN-ov Said Ahmed, koji će, vjerujemo, umnogome pojedincima olakšati naredni mjesec, piše CNN.