DODIK OPET OSTAJE SAM

U Banjoj Luci danas se sastaju delegacije SDS-a i PDP-a koje će predvoditi predsjednici stranaka Mirko Šarović i Branislav Borenović.

SDS i PDP okreću leđa

Razgovarat će se o aktuelnim pitanjima posebno krizi nakon zaključaka Narodne skupštine RS-a kojima se blokira rad zakonodavne i izvršne vlasti na državnom nivou. Mada su i PDP i SDS podržali skupštinske zaključke došlo je ponovnog zatezanja odnosa s Dodikovim SNSD-om čije su članove optužili da su prosvojili poljoprivredno zemljište RS-a.

Borenović je ranije rekao kako je Dodik ponizio Narodnu skupštinu RS-a jer ju je isključio iz izbora sudija Ustavnog suda BiH, te da je zbog toga njegov prijedlog neprihvatljiv.

U ovoj priči dosta je politikanstva i licemjerstva s obzirom da se opozicioni SDS i PDP predomišljaju o nečem što su ranije podržali. Nameće se pitanje je li im namjera bila dati Dodiku vruć krompir odnosno, podržati ga u blokadi državnih institucija, a potom se povući?!

Rampa za Dodika iz Brisela

Po svemu sudeći Brisel priprema nove sankcije protiv Milorada Dodika. Ovu opciju najavio je bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič.

Konkretno, Evropska unija razmatra da Dodiku zabrani vizu a sve bi se trebalo znati uskoro dodaje Petrič uz napomenu da se Dodik već nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Komentirajući aktuelnu situaciju u našoj zemlji Petrič jer naveo da je crvena linija pređena prije nekoliko godina ali je izostala adekvatna reakcija.

„Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica nešto poduzme jer svojim pozetima Milorad Dodik krši i napada sve odredbe Dejtonskog sporazuma“ – zaključio je Petrič.

Mnogo interesa

Možda je i ova, doduše nezvanična najava iz Brisela, ponukala SDS i PDP da se brže bolje izvuku iz priče o Ustavnom sudu i poljoprivrednom zemljištu kako ih Dodik ne bi povukao u ambis.

A ko zna, možda se i potajno nadaju nekoj novoj parlamentarnoj većini i rekontrukciji Vijeća ministara?!

No na kraju priče opet stoji SNSD jer u Domu naroda imaju četiri svoja čovjeka i mogužnost da obore svaki zakon.

Preuzeto sa hayat.ba