Dodik otkrio plan kako spriječiti odlazak mladih i stimulisati povratak

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da, uprkos složenijoj političkoj situacija nego što je bila ranije, rata u BiH neće biti.

Govoreći o uspostavi vlasti na nivou države Bosne i Hercegovine, odnosno formiranju Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora, Dodik je kazao da je “Srbima uskraćeno pravo na političko predstavljanje”.

“Političko Sarajevo je zarobilo politička prava Srba. Ne dozvoljavaju da mi po Ustavu budemo legitmno predstavljeni u insitucijama i to se dešava već osam mjeseci. To je jasna poruka srpskom narodu da u tom pogledu su spremni samo da sa neadekvatnim, nelegitimnim predstavnicima Srba rade u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod. Mi tu lekciju polako učimo, sazrijevamo. Uskraćena su prava srpskom narodu na političko predstavljanje na nivou BiH kako je to predviđeno Ustavom. Mi tražimo ustavno pravo. Primarno pitanje je formiranje vlasti, sva ostala su tehnička pitanja”, kazao je Dodik.

Govorio je i o razgovorima o formiranju vlasti sa predstavnicima iz FBiH.

“Nama se SDA predstavio kao mjesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga. Mi smo s njima vodili razgovore. Došli smo do nekih principa. To nije koalicioni ugovor niti će biti. Nemamo namjeru da sa SDA-om ili oni s nama prave bilo kakav koalicioni ugovor”.

Poručio je da je loše što Bosna i Hercegovina stoji i što mišljenje Evropske komisije nije aktivirano.

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović o sveukupnom stanju u državi i ratnohuškačkoj retorici, Dodik je poručio da rata neće biti.

“Ma kakav rat, nema tu rata. Rata tu nema, neko to straši. Potreban je dogovor koji je očigledno nemoguće postići i situacija je složenija nego što je ranije bila. I tu nisu nimalo lišeni odgovornosti stranci koji su napravili sterline političke elite. U to ne spadam ja. Ja pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu. Pitanje odlaska jedno teško pitanje. To je sasvim razumljivo i srećem mnoge ljude privrednike koji se žale da nema dovoljno radne snage. Stvorena je atmosfera odlaska, ali želim da kažem da i lokalni organi imaju odgovornosti za takvo nešto. Mislim da je to i plan razvijenih evropskih zemalja, da usisaju nakvalitetnije kadrove jer su u strašnom deficitu. Imate razna iskustva, veoma mali broj njih uspije vani. Svakako mislim da bi moglo da se u BiH napravi jedan smislen plan i mi ćemo to u RS uraditi, negdje krajem šestog mjeseca, koji podrazumijeva stimulaciju, ne samo za ostanak nego i stimulaciju za povratak, da evidentiramo sve one koji su otišli i da im ponudimo uslove da se vrate ovdje. Nemoguće je za sve, ali na tome treba raditi”, kazao je Dodik.

On je dodao da će SNSD, čiji je lider, napraviti strategiju koja će podrazumijevati i fondove kako bi se stimulisali mladi u pokretanju privatnog biznisa.