Dodik: Ponovo ću pokrenuti vitalni interes, ako pokušaju kreirati neka zaobilazna rješenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će druga dva člana Predsjedništva BiH (Željko Komšić i Šefik Džaferović) vjerovatno pokušati da nađu način da “izvrgnu odluku Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti vitalnog entitetskog interesa u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, ali da je spreman da svaki put to pitanje vrati na parlament”.

  • Oni će pokušati da kreiraju vjerovatno neka zaobilazna rješenja, ali ja nisam protiv toga da se i to pitanje riješi – rekao je Dodik za ATV.

On ističe da nije protiv toga da se sa Hrvatskom razgovara o Pelješkom mostu, ali da je isto tako za cjelovito rješavanje pitanje odnosa sa Hrvatskom, granice koja ide rijekom Unom, Trgovske gore, liberalizacije i sva druga pitanja u onome što je kapacitet Hrvatske koja je članica EU.

  • Dakle, nisam protiv toga, ali da bude dio napora koji će ići za dogovorom, a ne za pravljenjem novih sporova koji će trajati desetak i više godina – rekao je Dodik.

On ističe da je mjesto konačne odluke o svim međunarodnim pitanjima što se tiče Predsjedništva BiH – Narodna skupština RS i da želi da afirmiše njenu ulogu.

Dodik poručuje kako će opet pokrenuti vitalni interes ukoliko ponovo bude preglasan, a članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo kreiraju određene zaključke u vezi sa Pelješkim mostom .