Erdoan, Vučić i Dodik na otvaranju radova na autoputu Beograd – Sarajevo

Radovi na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, odnosno na izgradnji dionice kroz Srbiju, Sremska Rača – Kuzmin planirani su za juni, izjavila je danas ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

  • Izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu nego i za cijeli region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na dionici Sremska Rača – Kuzmin započnu u junu, u prisustvu tri predsjednika – Aleksandra Vučića, Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdoğan) i Milorada Dodika – rekla je Mihajlović.

U saopćenju iz kabineta ministrice navodi se da je komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektiranje i izgradnju dionica autoputa Beograd – Sarajevo između Vlade Srbije, ”Puteva Srbije” i turske kompanije “Tašjapi” potpisan 19. decembra 2018. godine – prenose agencije.

Podsjeća se da je dionica Sremska Rača – Kuzimin duga oko 17 kilometara, a vrijednost radova oko 220 miliona eura, dok je dionica Požega – Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona eura.

Izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom 5, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH s koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno s autoputem Beograd – Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege, navodi se u saopćenju.

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor ”Puteva Srbije”, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije “Tašjapi”, koja će izvoditi radove.