Fadil Novalić zatražio da se izmijeni odluka o poravnanju penzija u Federaciji BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, prema informacijama koje su za Klix.ba potvrđene u njegovom kabinetu, zamolio federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču da na narednoj sjednici predloži izmijenjenu odluku koja se tiče redovnog usklađivanja penzija.

Retroaktivna isplata usklađenih 2,8 posto na penzije se, prema posljednjoj odluci Vlade FBiH, ne odnosi na mjesece u kojima je bilo proglašeno stanje nesreće u Federaciji BiH.

Novom odlukom bi se obuhvatila retroaktivna isplata penzija za svaki mjesec od početka ove godine.

“U komunikaciji sam s ministrom Veskom Drljačom i zamolio sam ga da iznađe mogućnost i na narednu sjednicu Vlade FBiH izađe sa izmijenjenom odlukom”, rekao je premijer Novalić, potcrtavši da bi se nova odluka odnosila na poravnanje penzija bez isključenja mjeseci za koje je bila proglašena prirodna nesreća.

Odluka premijera Novalića uslijedila je nakon žestokih kritika i negodovanja, u prvom redu penzionera, a potom i političkih oponenata.

Podsjetimo sredinom juna u Federaciji BiH je dogovoreno retroaktivno povećanje, odnosno usklađivanje penzija od 1. januara za 2,8 posto. Međutim, krajem jula je saopćeno da se ujednačavanje ipak neće odnositi na vrijeme stanja nesreće. Dok su penzioneri negodoali iz PIO-a su poručili da se radi o nesporazumu.

Preuzeto sa klix.ba