Hrvatski ministar: Dodikove ideje o otcjepljenju RS-a su neprihvatljive

Podržavamo dijalog Srbije i Kosova koji će voditi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa pri čemu je ključno da rješenje do kojeg se dođe u dijalogu mora pridonositi stabilnosti u cijeloj regiji jugoistočne Evrope

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman poručio je da su ideje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o otcjepljenju entiteta RS i pripajanju Srbiji potpuno neprihvatljive.

Grlić Radman je u razgovoru za Večernji list prokomentirao Dodikovu tezu prema kojoj bi, ukoliko Beograd prizna nezavisnost Kosova, isti status trebao dobiti i entitet RS, koji bi se zatim pripojio Srbiji.

– Hrvatska poštuje i snažno podupire suverentitet i teritorijalni integritet BiH. Nama su takve ideje potpuno neprihvatljive. Podržavamo dijalog Srbije i Kosova koji će voditi ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa pri čemu je ključno da rješenje do kojeg se dođe u dijalogu mora pridonositi stabilnosti u cijeloj regiji jugoistočne Evrope – izjavio je šef hrvatske diplomatije.

Preuzeto sa fokus.ba