Huskić: Opozicija RS ponovo nasjela na Dodikov pokušaj, to im je urođena greška

Adnan Huskić, politolog i politički analitičar, izjavio je da su stranke opozicije iz Republike Srpske ponovo nasjele na Dodikov pokušaj da ih podvuče pod isti plašt pod kojim ih drži nekoliko izbornih ciklusa. Huskić je ocijenio da je Dodikova opozicija dokazala da im ‘koža nije podebljala’, te da će zbog toga Dodik profitirati politički u narednom periodu.

Huskić je rekao da ovo nije nova situacija, te da je BiH u nekoliko navrata bila u sličnoj poziciji.

“Stranke opozicije su ponovo nasjele na Dodikove pokušaje da ih se ponovo podvuče pod onaj isti plašt pod kojim ih standardno drži nekoliko izbornih ciklusa. Čini mi se čudno, a mislio sam da su dovoljno zrele postale da znaju na koji način se prema njima nastupa SNSD i Dodik, a na neki način da su i podebljale kožu. Pokazalo se da to nije tako”, rekao je Huskić i Danu uživo na N1.

On je ocijenio da je ovo ‘urođena greška’ opozicije, zbog čega će Dodik politički profitirati u narednom periodu.

Huskić: Građani neće osjetiti nerad Parlamenta i Vijeća ministara
“Volio bih da vidim kako je tekla diskusija u NSRS. Dobili smo najavu boojkota rada instutucija na državnom nivou. Ne samo zbog ljetne pauze, a ništa se ni ne dešava. Radi se o neaktivnom sazivu Parlamenta i Vijeća ministara. Što se građana tiče – negativan efekat se neće ni osjetiti”, izjavio je Huskić.

Huskić je također kazao da ga zanima da li će nakon ove odluke i izmijena Krivičnog zakona koje je nametnuo Valentin Inzko, stranke opozicije u RS biti spremne da sa Dodikom krenu u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom i zapadnim državama.

“Ono što je bitno drugačije, mislim da smo mi u jednom stanju nedefinisane permanentne krize 10-15 godina, klizimo iz krize u kriuzu. Ono što je ostalo nejasno – kakva je ta međunarodna zajednica u BiH, ko su države koje imaju utjecaj na BiH? Da li su to države EU, da li one zaista stoje iza svega o čemu deklarativno govore”, rekao je Huskić.

On smatra da je Inzko donio izmjene Krivičnog zakona kojima se zatvorski kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, te njihovih zlodjela, bez konsultacije sa svim članicama međunarodne zajednice, te ga zanima kako će reagovati države Evropske unije.

“SAD su stale iza ovoga, ali biće interesantno posmatrati kako će se stvari dalje odvijati. Nama treba jedan reset situacije da bismo znali da li postoji međunarodna zajednica u BiH, ko su ključni akteri, ko može da utječe na procese u BiH”, izjavio je gost N1.

Kompenzacija iz RS unaprijed osuđena na propast
On je podsjetio da države EU nisu uvodile sankcije bh. političarima kako to radi SAD, te je mišljenja da je to mnogo elegantniji mehanizam. Ipak, kazao je da je BiH ušla u jedan drugačiji period u kojem ćemo moći vidjeti ko smo mi kao država i društvo.

Što se tiče kompenzacija u RS na Inzkov zakon – poput kazne zatvora za sve koji Republiku Srpsku nazovu ‘genocidna tvorevina’, Huskić je rekao da je takva sintagma unaprijed osuđena na propast.

“Pustimo da to učine, pa da vidimo kako će se stvari odvijati”, rekao je.

Zanima Huskića i to kako će se ovaj tzv. ‘Inzkov zakon’ provoditi i kako će se sankcionisati negiranje genocida.

“Ovo otvara jako puno pitanja, no moram reći, pitanja na koja ja kao politolog sa radošću očekujem da vidim odgovore”, zaključio je Huskić.

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Preuzeto sa ba.n1info.com