I slovenska policija istražuje nabavku respiratora, ministru prijeti zatvor od osam godina

Kriminalisti slovenske policijske agencije (NPU) provode pretrese zbog spornih nabavka medicijske opreme, tačnije respiratora.

Kako piše 24ur očekuje se da će biti pretraženi objekti na 11 adresa, uključujući Institut za robne rezerve i Ministarstvo privrede. Istražuje se ugovor od osam miliona eura za isporuku medicinskih ventilatora koji su nabavljeni preko kompanije Geneplanet.

Prema portalu Necenzurirani, osumnjičeni su i ministar privrede Zdravko Počivalšek i Andrej Potočnik, člana Počivalšekove stranke i bivši zastupnik u slovenskom parlamentu, koji su operativno sudjelovali u dogovorima s dobavljačima medicinske opreme.

Osumnjičeni su, navodno, optuženi da su počinili krivično djelo oštećenja javnih sredstava, čime su, navodno, nanijeli značajnu imovinsku štetu. Zbog toga im prijete kazne zatvora od jedne do osam godina zatvora.

Kriminalistička istraga koju vodi Specijalizirano državno tužiteljstvo, započela je prije dva mjeseca, nakon emisije Tarča na Televiziji Slovenija. Na njemu je objavljen audio zapis u kojem ministar Počivalšek zahtijeva da zaposlenici zavoda unaprijed prebace osam miliona eura na račun Geneplanet.

Preuzeto sa klix.ba