Incko pred Vijećem sigurnosti UN-a o Komšiću, Čoviću, ubistvu Davida Dragičevića, Dodiku i veličanju Karadžića

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) obratio se danas Vijeću sigurnosti UN-a i ujedno podnio 54. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj se odnosi na period od 22. aprila do 15. oktobra 2018. godine.

Prema Inckovim riječima, u proteklih pola godine došlo je do pogoršanja situacije u BiH. On je obrazložio situaciju vezanu za izbore, stanje po entitetima, kao i o retorici bosanskohercegovačkih političara. On je naglasio da nijedna stranka na općim izborima u BiH nije dobila apsolutnu većinu.

Prema iznesenim stavovima visokog predstavnika, predizborna kampanja u BiH samo pojačala negativne trendove u zemlji.

– Gospodin Komšić je pobijedio gospodina Čovića i oni sada tvrde da su izbori nelegitimni, bez obzira što je ova pobjeda bila prema pravilima kakva su važila i prije četiri godine – naveo je visoki predstavnik u svom izvještaju.

Incko se osvrnuo i na proteste u Banjoj Luci povodom ubistva Davida Dragičevića, naglasivši da se ovaj slučaj treba riješiti što prije.

Da nije sve tako crno, govori činjenica da je on pohvalio rad Parlamentarne skupštine BiH zbog usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku. Usput je naglasio da su sjednice Federalnog parlamenta često bile popraćene protestima.

U izlaganju se navodi da su izjave kojima se osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i dalje učestale, naglašavajući posebno da takve izjave najčešće dolaze od predsjednika RS Milorada Dodika.

– Također, pojedini političari u RS nastavljaju da glorificiraju osuđene ratne zločince – stoji u izvještaju, gdje je zatim naveden primjer Milorada Dodika i veličanja ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića u septembru.

”Uznemiravajuće je to što više nego dvije decenije nakon što je prošao rat u BiH glavni politički akteri i određeni dijelovi društva nisu uspjeli da se pomire s ratnim zločinima koje su počinile njihove bivše vođe i nastavljaju da negiraju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – piše u izvještaju.

(Avaz)