Izetbegović nakon sastanka s Čovićem: Formirane tri radne grupe

Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, po prijemu 14 prioriteta koje je postavila EK

Lider SDA Bakir Izetbegović danas se obratio medijima nakon sastanka sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Kazao je da su napravljene tri grupe koje će se baviti izmjenama Izbornog zakona BiH, formiranju vlasti u FBiH, ali i o evropskom putu.

“Kada je u pitanju FBiH, formiranje nove strukture vlasti, najbitniji zakoni za FBiH i raniji dogovori SDA i HDZ koji nisu nikada implementirani. Biće formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve što je sa pitanjem FBiH. Druga grupa će se baviti izmjenama izbornog zakona i očekujem da se definiše model do kraja aprila”, kazao je i dodao:

“Radi se na implementaciji presude Ustavnog suda po apelaciji Ljubića i implementaciji svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Ja bih htio dati pojašnjenje u vezi sa time da sam ja rekao da su “Hrvati manjina u BiH”. Hrvati su legitiman konstitutivni narod. Govorio sam da ih je manje u parlamentima. U Odluke ćemo ugraditi smjernice OHR-a”.

Treća grupa će se baviti zasebnom cjelinom.

“Treća grupa će se baviti ubrzavanjem evropskog puta BiH, po prijemu 14 prioriteta koje je postavila EK i to bi trebali završiti u roku i napraviti pomak do kraja godine”, rekao je Izetbegović, prenosi N1.

Preuzeto sa fokus.ba