Katarina Peović: Zoran Milanović odlikuje optuženog za ratne zločine u BiH, toliko o pomirenju

Odluku hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da odlikuje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Ministarstva unutrašnjih poslova paradržavne tvorevine Herceg-Bosne kritikovali su pojedini političari i u ovoj susjednoj zemlji.

Među njima je i saborska zastupnica opozicione zeleno-lijeve koalicije “Možemo” i kandidatkinja Radničke fronte na posljednjim predsjedničkim izborima Katarina Peović. Na Milanovićevu kontroverznu odluku osvrnula se na Twitteru.

“U Kninu će 4. augusta odličje u ime svoje jedinice primiti Zlatan Mijo Jelić, penzionisani general HVO-a koji je u Bosni i Hercegovini optužen za ratne zločine – progone, zatočenja i ubistva Bošnjaka na području Mostara 1993. godine. Toliko o gestama pomirbe u Kninu”, poručila je Peović koja je prije nekoliko dana imenovana i za članicu saboroskog Odbora za ratne veterane.

Ova političarka je bila oštar kritičar Milanovića i tokom predsjedničke kampanje smatrajući da on ne zastupa ljevičarske vrijednosti i ideje.

Milanovićeva odluka o odlikovanjima je izazvala brojne reakcije i u Bosni i Hercegovini. Veliki broj onih koji su osudili ovu namjeru Milanovića, a bilo je i onih koji su ga pozvali da to ne učini.

Preuzeto sa klix.ba