Kenan Hodžić Keno: Odbio bih ugovor sa Grandom, 9 godina je puno, a i ti procenti, faktički si rob

Kenan Hodžić Keno, mladi sarajevski pjevač vrijedno radi na svojoj muzičkoj karijeri, pa je prije nekoliko dana u eter izbacio svoju novu pjesmu “Slobodna si”, koju promoviše i za koju planira da uradi spot: “Sam sam sebi napisao tekst i muziku, a aranžman je uradio gospodin Nedim Imamović, sin Nedžada Imamovića. Kroz osnovnu školu sam volio da pišem, ali nikad nisam to unaprijedio, ali evo poslije toliko godina, na nagovor tog istog Nedima Imamovića, pristao sam”, govori nam početku razgovora.

Je li pjesma autobiografska?
Pa jednim dijelom. Situacija koju sam proživio. Više vuče na ovaj stil koji omladina sluša, a ja sam oduvijek bio protiv toga, ali ko ne ide za vremenom onda pada.

A šta kažeš na autotjun?

Autotjun… Hmmm… Pa nisam vlast pa da to mogu zabraniti, valjda će nekad doći vrijeme da se to zabrani ili da se oporezuje.

Tek što si izdao ovu pjesmu, već si uradio i novu?
I nova je već snimljena. Radi se o jednoj baladi. Ova je baš autobiografska i ona je, evo reći ću javno, posvećena mojoj budućoj supruzi.

Šta bi mijenjao na estradi?
Ne bih ništa mijenjao. Znate zašto? Šta god da pokušam bio bih bojkotovan. Ovako sam ću se baviti sobom i to je to. Ako mogu pomoći, tu sam.

A kad ne bi bio bojkotovan, od čega bi krenuo?
Od oblačenja.

Pjevačica, pretpostavljam?

Sto posto, ali i muzičara. Danas uđete u jedan eminentni restoran, gdje svira orkestar, na klavijaturama je pepeljera, pivo… Onda dođu u trenerkama. Ja nisam zaostao, ali valjda treba biti makar u košulji. A nije zgoreg ni pročitati koju knjigu.

Jedan si od rijetkih estradnjaka koji se trudi da ulaže i u svoje obrazovanje?!
To u svakom slučaju. Nisam sad puno obrazovan, ali završio sam prvu godinu Političkih nauka, odsjek žurnalistike.

Imaš li želju da postaneš kolega novinar?
Imao sam želju, mada meni su se neke privatne stvari dogodile pa me spriječile da nastavim studiranje, ali ako Bog da završavam 100 posto.

Širi auditorijum te upoznao kad si se pojavio na Zvezdama Granda, kakvo je tvoje iskustvo sa Sašom Popovićem?
Aaaa gospodin Saša Popović je jedan veliki, veliki menadžer. Svaka mu čast. Valja okupiti tolike ljude. Ne znam stvarno, da sam na njegovom mjestu pošizio bih (smijeh op.a). Imam lijepo iskustvo. Meni je to takmičenje mnogo dobrog donijelo. Ništa loše. Vjerujte, ja sam otišao u Travnik sa svojom djevojkom, sjeli smo da popijemo kafu, dvije sedmice poslije pojavljivanja na tom takmičenju, prilazi konobar i ne pita šta ćemo popiti, nego pita “Gospodine, jeste li vi Kenan Hodžić, jeste li vi bili na Zvezdama Granda”, što znači da je televizija najbolji medij da ljudi čovjeka upoznaju.

Da si bio na mjestu Emine Tufo i Armina Bijedića i da ti je ponuđen ugovor na 9 godina, da li bi potpisao?
Odbio bih i ja, uprkos svemu. A ja nisam ni računao da ću doći do te faze. Fala Bogu ima boljih pjevača. Ja sam rekao trudiću se da dođem dokle god može. Dokle dragi Bog da. Međutim, ne bih ja, devet godina je puno, a i ti procenti, ti si faktički rob. Ovako ima koliko ima, radit ćemo i to je to.

Posljednjih mjeseci kontaktiraju sve stare učesnike da se takmiče u novim emisijama, da su te zvali da li bi pristao?
Kontaktirali su oni mene za ovu sezonu, ali nisam ja mogao. Zbog obaveza ne mogu, a radim ja u jednoj državnoj firmi, tako da ne mogu… Nisu neka vremena da se od muzike može dobro živjeti, da ti možeš sebi uplatiti staž. To se moglo nekad.

Jedan si od rijetkih koji se ne žali na posao, radiš svaki vikend?
Vjerujte samo za Ramazan ne radim i ponekad radnim danom odbijem svirke. Tokom cijele godine radim, poredm vikenda i srijedom. Godinama sam ja stalni pjevač u jednom restoranu i odatle me najviše raja i zna.