Komšić: Imam utisak da Schmidt nema kompletnu sliku o BiH

Što se tiče priče o Mini Šengenu, za koji se zalaže Srbija, Komšić je kaže morao Schmidtu objasniti hronologiju Berlinskog procesa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom obraćanju medijima nakon sastanka sa novim visokim predstavnikom, kazao je da se današnji sastanak desio na zahtjev Visokog predstavika. Teme su bile raznovrsne, između ostalog: izborni zakon, Mini Šengen, hapšenje Edina Vranja u Srbiji, ali i politička situacija u BiH u svjetlu aktuelnih blokada institucija koje dokaze od strane predstavnika iz Republike Srpske.

Komšić je ukazao na određena razmimoilaženja sa Schmidtom, kada je riječ o reformi izbornog zakona. Visoki predstavnik se, prema Komšićevim riječima, zalaže za Fuleov model. Što se tiče priče o Mini Šengenu, za koji se zalaže Srbija, Komšić je kaže morao Schmidtu objasniti hronologiju Berlinskog procesa.

Nije želio da interpretira Schmidta, koji je vješto izbjegao susret sa novinarima, ali je, kako je rekao stekao utisak da novi visoki predstavnik nema kompletnu sliku o BiH i da mu, kako kaže, nedostaju neke puzzle. O formatu posjete njemačke kncelarke Angele Merkel, Komšić je kazao da je stekao utisak kako Njemačka od Srbije pravi njihov stožer na Zapadnom Balkanu, ali da BiH neće dopustiti da se nađe u podređenom položaju.

Preuzeto sa fokus.ba