Migranti plaćaju 1.500 eura kako bi prošli kroz BiH

Kako bi prošli kroz Bosnu i Hercegovinu na putu ka zemljama Evropske unije pojedini migranti plaćaju krijumčarima i do 1.500 eura, a Bihać je postao mjesto gdje se ruše snovi migranata o ulasku u EU, navodi se u reportaži televizijske mreže France 24.

Mnogi od njih svjedoče o policijskoj brutalnosti u Hrvatskoj koja ne prestaje.

„Dvojica policajaca uhvatila su me za vrat i gurnula niz brdo. Okliznuo sam se i pao. Tako sam zadobio posjekotine na licu“, rekao je Youcef, migrant iz Maroka.

Sirijac Mohamed Barrouk kazao je da se pokušava prebaciti do Holandije te da na ovaj opasan put nije poveo svoju djecu.

„Žena i dvoje djece ostali su u Siriji. Želio sam povesti sinove, ali na kraju sam odlučio da to ne činim, jer je ovdje veoma hladno. Zabrinut sam za njih“, naveo je Barrouk.

Hiljade migranata i dalje se nalazi u BiH, a najviše ih je trenutno na području Krajine. Hrvatska kontinuirano drži granicu zatvorenom, što je veliki problem za BiH koja je još uvijek nepripremljena, skoro godinu dana nakon početka ulaska migranata. Dodatni problem u Krajini predstavlja skori dolazak zime.

„Ovo mjesto gdje se mi nalazimo nije ni kamp. Ni životinje ne bi spavale ovdje. Ja sam ljudsko biće, a ne životinja. Ali drže nas daleko od gradskog centra“, rekao je Afganistanac Faiz Amine.

Adaptacijom pojedinih zgrada migranti bi dobile kakve-takve uslove za život, dok se nastoje prebaciti u zemlje EU.

Abdulah Budimlić iz bihaćkog Crvenog križa kazao je da je cilj popraviti krovove i napraviti prozore do početka zimskog perioda. No, posla je mnogo, a vremena malo.

Tamo gdje je zakalazala država, nisu građani BiH i nevladine organizacije. Mnogi od njih u svojim vozilima dovoze hranu, odjeću i ostale potrebštine za migrante. Sve to migranti razgrabe u sekundi, što je vidljivo i u videu: