Misteriozna smrt migranta uznemirila javnost u BiH

Nadležne institucije ni Ministarstvo unutrašnjih poslova USK nemaju informacije o fotografiji migranta – snimljenoj navodno na području tog kantona – kojeg je pojeo vuk.

Na internetu se posljednjih nekoliko dana pojavila uznemirujuća fotografija raskomadanog ljudskog tijela, navodno migranta.

Mjesto stradanja i okolnosti za sada nisu poznati, a niko ne može potvrditi da su fotografije autentične.

– Ne znamo da li su autentični snimci i da li se radi o teritoriji koja je u našoj nadležnosti. Ako postoje svjedoci ovog događaja, pozivamo ih da to prijave nadležnoj policijskoj stanici – kazala je Snežana Galić, portparol Uprave policije USK.

Ni u Gorskoj službi spašavanja ne znaju ništa. Napominju da često priteknu u pomoć migrantima, koji kreću put granice opasnim planinskim predjelima.

– Mi ovo nismo vidjeli. Pružali smo pomoć kada je trebalo, ali nikad nismo naišli na migrante koji su imali velike povrede. Nismo nalazili ni preminule – kazao je Ermin Lipović iz Službe gorskog spašavanja Bihaća.

Migrantske rute vode i kroz lovna područja.

– Ništa nismo čuli o migrantu s fotografije koja je na internetu. Oni pokušavaju prijeći u Hrvatsku i njih je najviše na Bugaru, ne zaobilaze ni Kalate kod Kulen-Vakufa, Lohovska brda, Plješavicu, gdje je teren najteži. Ne bježe i ne sakrivaju se od nas. Među njima ima i porodica – kaže Gavrilo Softić, predsjednik Lovačke organizacije Bihać.