Nermin Nikšić: Jasna Duraković je iznad svega stavila principe koje je zagovarao njen otac

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić oglasio se saopćenjem za javnost u vezi s aktuelnim političkim prilikama, posebno u Kantonu Sarajevo. Njegova reakcija stiže nakon izjave kantonalne zastupnice Jasne Duraković da izlazi iz SBB-a i da neće glasati za novu Vladu KS.

“Već odavno je u Bosni i Hercegovini potpuno devalvirano zanimanje političar, upravo zahvaljujući činjenici da su neki od političara svojim ponašanjem iz dana u dan nudili razloge javnosti za takav stav. Laži, prevare, podmetanja, ucjene i licemjerstvo su postali naša svakodnevnica i uobičajena pojava. Predizborna obećanja vrijede samo do izborne noći, a već ujutro se mijenja priča. Pod plaštom velikih državnih ili patriotskih interesa najveći politički protivnici, a nekad ne samo politički, već i životni neprijatelji, postaju saveznici i partneri”, kaže se na početku Nikšićeve reakcije.

Nadalje, Nikšić navodi da “oni koji su se kleli kako nikad više neće imati posla jedni s drugima, odjednom nisu baš tako mislili i možda su malo i pretjerali, jer, znate, u pitanju su viši interesi”. Normalno, kkao Nikšić ističe, i ta prividna ljubav ima ograničeni rok trajanja do sljedeće prilike ili do neke neostvarene ambicije.

“Jer da se ne lažemo, bar je to jasno, usprkos velikim riječima ipak se radi samo o zaposjedanju nekoliko ministarskih fotelja ili javnih preduzeća, odnosno upravnih i nadzornih odbora. Zato pojava Vlade u Kantonu Sarajevo, koja se beskompromisno upustila u promjenu stanja predstavlja svjetlo na kraju tunela za građane u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je ova Vlada bila i jeste trn u oku SDA, jer svaki dan koji prođe pokazuje kako je drastična razlika u odnosu na vlade koje je vodila SDA.”, kazao je predsjednik SDP-a.

Upravo zbog toga što su građani Sarajeva prepoznali i osjetili pozitivnu promjenu reagirali su negativno na pokušaj njenog rušenja, tvrdi on.

“Apsolutno svjestan da nijedna vlada nije idealna, pa ni ova sarajevska, siguran sam da može biti još bolja, ali je neuporedivo bolja od ostalih. Zato je gesta zastupnice u kantonalnoj Skupštini Jasne Duraković naišla na nepodijeljenu podršku javnosti. Svojim potezom Jasna je ponudila potpuno drugo shvatanje politike, časti i morala. Svjesna je da će biti meta i da će je sada napadati, lažno optuživati i ogovarati. Ipak je iznad svega stavila principe koje je zagovarao i živio njen rahmetli otac i prvi predsjednik SDP-a BiH Nijaz Duraković. Potpuno svjestan da su argumenti i moć uvjeravanja SDA puno konkretniji od našeg pozivanja na predizborna obećanja, moral i čast, želim se javno zahvaliti uvaženoj zastupnici Duraković na postupku kojim je pokazala da ipak ima ljudi koji drže do riječi”, kazao je Nikšić.

Pozvao je i ostale zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da se povedu za njenim primjerom i poštuju volju građana koji daju podršku aktuelnoj vladi.

“Također, još jednom pozivam čelnike DF-a i SBB-a da razmisle o jasno iskazanom protivljenju građana njihovoj odluci da zajedno sa SDA sruše kantonalnu Vladu”, poručio je Nikšić.

Preuzeto sa klix.ba