Nikšić: Ne zaostajemo samo za regionom, nego i za Afrikom

Moram reći da do sada na listi onih koji prednjače u izjavama koje nas u Bosni i Hercegovini sve zajedno prave ludim Šefik Džaferović nije bio visoko pozicioniran, smatra Nikšić

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a reagirao je na izjavu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH ne zaostaje u vakcinaciji za zemljama regiona.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Pitam se zaista šta o građanima Bosne i Hercegovine misle ljudi koji, nažalost, trenutno vode ovu zemlju kada im svaki dan serviraju neku novu laž? Moram reći da do sada na listi onih koji prednjače u izjavama koje nas u Bosni i Hercegovini sve zajedno prave ludim Šefik Džaferović nije bio visoko pozicioniran. On je do sada djelovao kao rijetko racionalan političar iz vladajuće koalicije. Svojom izjavom da naša država ne zaostaje za regionom u vakcinaciji Džaferović pokazuje zaista da se ipak ne razlikuje od svog stranačkog šefa Izetbegovića ili premijera Novalića koji su do sada bili pretplaćeni na izjave ovog tipa kada je u pitanju SDA. Navikli smo već da nam lažete, ali da ne pomislite kako vam vjerujemo želim nekim činjenicama članove prividno zavađene bračne zajednice SDA-HDZ-SNSD podsjetiti da ne zaostajemo samo za regionom, nego i za Afrikom. Za početak samo 5 činjenica koje pokazuju gdje nas je dovela koalicija SDA-HDZ-SNSD, kojima je osim podjele fotelja i koaliranja inače zajedničko i da se deklarativno zalažu za ulazak u EU, poručio je Nikšić te dodao:

“Prva, po službenim statistikama, po stopi vakcinacije protiv Covida-19 smo na dnu liste iza Ruande, Kambodže i Zimbabvea;
Druga, po stopi smrtnosti od virusa Covid-19 smo na 9. mjestu na svijetu, jer nadležna, ali nesposobna, odnarođena državna vlast ne nabavlja vakcine. Po ovom smo također daleko iza država poput Namibije, Bocvane, Zambije i sličnih.
Treća, po kvaliteti putne infrastrukture Bosna i Hercegovina je na 121. mjestu, iza država poput Tadžikistana, Burundija, Benina i Etiopije;

Četvrta, prema nedavno objavljenom indeksu demokratičnosti država nalazimo se na historijskom dnu, obilježeni kao hibridni, nedemokratski režim, na korak do autokratskog. Manje smo demokratični od zemalja kao što su Uganda, Zambija, Sijera Leone i Papua Nova Gvineja, te zauzimamo 101. poziciju.
Peta, po bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika smo posljednji u Evropi, a globalno smo iza Namibije, Gabona i Bocvane.

Koliko god nas Džaferović i njegovi saučesnici iz vlasti uvjeravali kako nam je dobro pod njihovom vlašću i da smo na pragu EU, siguran sam kako građani u Bosni i Hercegovini to kako nam je najbolje osjete na svojoj koži. Zato svaki dan sve više naših građana odlazi iz Bosne i Hercegovine. Mislim da niko ne bi zamjerio našim vlastodršcima da odu u neku od ovih država koje su nas prestigle po svim parametrima i tako direktno pomognu građanima u Bosni i Hercegovini”, rekao je Nikšić.

Preuzeto sa fokus.ba