Nikšić: Spremni smo podržati zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH

Danas na neki način najavljujemo sjednicu Predsjedništva stranke. Zahuktavaju se aktivnosti u SDP-u, započinjemo s pripremom za izbore, a u tu svrhu održavamo strateška planiranja i sjednice koje smo imali, kazao je danas lider SDP-a Nermin Nikšić nakon zasjedanja Predsjedništva ove stranke.

U narednih mjesec dana, najavio je da će se održat i sjednica Glavnog odbora.

Širi krug političkih partija
“SDP započinje sa pripremom za izbore 2022. godine. Pokušat ćemo i dat sve od sebe da skrenemo pažnju javnosti na stvarne probleme građana – na odlazak mladih. Nećemo bježati od ovih tema koje etnonacionalisti na vlasti najviše vole, ove priče – negirate li genocid ili ne negirate, svađe kad je potrebno, blokada institucija… Mi ćemo nastojati da vratimo u fokus status radnika, penzionera, obratimo pažnju na obrazovni sistem, da vratimo pažnju i fokus na zdravstveni sektor, da se okrenemo pomoći privrednicima, i u konačnici ukažimo šta je problem ove vlasti”, naveo je Nikšić.

Podsjetio je da smo svjedoci i da imamo kantone gdje još nije formirana vlast, da imamamo Federalnu vladu koja je u tehničkom mandatu, da imamo blokadu na državnom nivou, te da ne funkcioniše Vijeće ministara.

“Želimo da okupimo širi krug političkih partija koji bi se okupili oko zajedničkog programa koji bi ponudili građanima BiH konkretna rješenja za stvarne životne probleme”, istaknuo je.

Potreba za visokim predstavnikom
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu. Nikšić je i to prokomentarisao.

“Nažalost, još uvijek je potrebno da ovdje bude visoki predstavnik i da da doprinos rješenju problema. Jako sam zadovoljan što sam čuo od Schmidta, on je došao ovdje spreman i zna sa kojim problema se susrećemo”, naveo je.

Na pitanje o kandidatu za člana Predsjedništva, rekao je sljedeće:

“Pošto je Narod i pravda istakao da će imat kandidata, mi smo rekli da će imati i SDP. I SDP će imat sigurno kandidata, osim ako se ne dogovorimo da imamo zajedničkog. Ne dolazi u obzir da SDP poklekne u tom dijelu. Spremni smo da pozovemo druge političke partije koje ne parcipiraju u vlastu da imamo zajedničkog kandidata za Predsjedništvo”.

Preuzeto sa ba.n1info.com