Predstavljen plan vakcinacije koji je usvojila Vlada Federacije

Danas je predstavljen plan vakcinacije koji je jučer usvojila Vlada Federacije

Vlada je juče prihvatila plan vakcinacije koje je predložilo Federalno Ministarstvo zdravstva.

Prvi kontingent Pfizerovih vakcina naručen je putem COVAX mehanizma.

Danas je predstavljen plan vakcinacije koji je juče usvojila Vlada Federacije.

Pomoćnik ministra za za javno zdravlje Goran Čerkez rekapitulirao je dosadašnji dio borbe sa pandemijom.

“Moramo reći sa zadovoljstvom, u teškim vremenima pandemije, gdje su mnoge države svijeta bile pod lockdownom i imale probleme u prijemu pacijenata u bolnice, Bosna i Hercegovina ipak je uspjela cijeli period bez zatvaranja, do danas”, kazao je Čerkez i otkrio “tajnu” zašto je to tako.

“Znanje i posvećenost ljekara i svih uključenih u sve ovo, jako bitna uloga svih sektora, MUP-a i inspekcija, i građanstva koje je pratilo predložene mjere. BiH je tokom trajanja pandemije imala jako dobru podršku Vlade FBiH, dok su brojne zemlje imale probleme političke prirode”, objasnio je Čerkez.

Ukoliko potraje ovako zadovoljavajuće stanje, možda dođe do razmatranja mjera, ali u ovom trenutku neće doći do ukidanja mjera koje će od nedjelje biti produžene 14 dana, naveo je Čerkez.

Kazao je da je stvorena histerija oko vakcina.

“Uplaćeno je kroz COVAX mehanizam 800.000 vakcina za 400.000 stanovnika i pripremljena je nabavka za još 400.000 stanovnika preko EU, a spremni smo za narudžbu i još vakcina koje budu odobrene”, naglasio je Čerkez.

O usvojenom planu vakcinacije govorio je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

“Vlada FBiH prihvatila je plan za cijepljenje, plan koji postoji već duži vremenski period, ovo je treća verzija koja je doživjela male izmjene i postala operativnija. Cilj ovog dokumenta je pružiti okvir cijepljenja.

Cjepiva će biti besplatna i dobrovoljna za sve građane, a provođenje će se bazirati na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijima.

“Kantonalni zavodi za javno zdravstvo su upoznati sa ovim planom, i dobili su određene zadaće, a to je da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja i timove u zdravstvenim ustanovama”, naveo je Pehar.

Počeli su raditi popise ljudi koje se trebaju cijepiti, i na temelju tih popisa će se i organizirati.

Prioritetne grupe su u prvom redu zdravstveni radnici, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, osobe preko 65 godina i radnici u tim ustanovama, osobe sa hroničnim bolestima i osobe zaposlene u značajnijim javnim ustanovama, objasnio je Pehar.

Mija Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kazala je da će svi kantoni dobiti cjepiva u skladu sa brojem stanovnika.

“Prva faza vakcinisanja usmjerena je na zdravstvene radnike, s obzirom da ćemo, prema informacija, dobiti male količine vakcine”, kazala je Blažević.

Preuzeto sa fokus.ba