Premijer Armenije: Rusija je naš partner, a sada je potpuno neutralna

Rusija, SAD i Francuska, koje predsjedavaju Minskoj grupi OEBS-a, trebalo bi aktivnije da se zalažu za mir i stabilnost u oblasti Nagorno-Karabah, izjavio je premijer Armenije Nikol Pašinjan.

On je za BBC rekao da je Moskva formalno i pravno strateški partner Armenije, ali da je činjenica da je Rusija sada potpuno neutralna.

“Rusija je članica Minske grupe i, da budemo iskreni, njena dužnost je da bude neutralna. Međutim, mislim da Rusija, SAD i Francuska ne samo da treba da podrže stabilnost i mir, već da se više potrude”, istakao je Pašinjan.

Prema riječima Pašinjana, većina stranih medija pogrešno razumiju suštinu sukoba u Nagorno-Karabahu i pokušavaju da ih predstave kao teritorijalni spor između Armenije i Azerbejdžana.

Armenski premijer tvrdi da se ne radi o teritorijalnom sporu, već o jednostavnom pokušaju Armena u Nagorno-Karabahu da iskoriste pravo samoopredjeljenja.

Pašinjan je naglasio da Armenija ne može jednostrano da proglasi primirje sa Azerbejdžanom, jer je “armenski narod u Nagorno-Karabahu izložen egzistencijalnoj prijetnji”, prenio je TASS.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je u nedjelju, 27. septembra, a obje strane optužile su jedna drugu za napade.

Borbe su se nastavile tokom prethodne noći duž cijele linije kontakta i do sada je ubijeno najmanje 95 ljudi.

Preuzeto sa ba.n1info.com