Relaksacija trojice Gračanlija: Iz bazena tople termomineralne vode izlaze na hladan snijeg i uživaju

U Gračanici smo ovih hladnih januarskih dana zabilježili neuobičajen način relaksacije trojice Gračanlije Džanija, Čamca i Sumana.

To su njihovi nadmici, po njima ih Gračanlije poznaju. Oni godinama imaju svoj način rekreacije. U najmanju ruku čudan, ali, prema njihovom mišljenju, najnormalniji.

Foto: (H.Čalić)
Bio snijeg do koljena ili temperatura na minus 10 stepeni Celzijevih, trojka, posebno vikendom, na gračaničkim “Termama” odradi svoj ritual.

  • Mi se prvo dobro iskupamo u zatvorenom bazenu na gračaničkim “Termama”, koje su stalne temperature od 36 stepeni Celzijevih. Napolju snijeg pada, ciče zima, a topla voda godi tijelu. Poslije toga, svi u kupaćim gaćicama izlazimo napolje, na snijeg. U toploj vodi krvni sudovi su se proširili, a na hladnoći se skupljaju i to je prava i zdrava gimnastika za krvne sudove. To tijelu godi – kažu Gračanlije.

Oni na snijegu ne ostaju dugo, tek desetak minuta, ali i to kod ljudi izaziva čuđenje, jer nije šala iz tople vode izaći na minus 4 stepena na snijeg i ne pokazivati da je januar, a ne juli.

Čamac, Suman i Džani pozivaju Gračanlije da se odvaže i pokušaju relaksaciju na ovaj način, garantirajući da im ova vježba toplo-hladno neće naškoditi.