SDA: Za rast broja zaraženih nisu krivi građani Sarajeva, već vlada Edina Forte

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo (KO SDA Sarajevo) je kritikovao danas predstavljene mjere kantonalne vlade protiv koronavirusa, a koje su donesene zbog rasta broja zaraženih.

Kako su saopćili, građani od premijera Edina Forte i vlade očekuju da predlažu i provode konkretne mjere, a ne da dijele “užasnu zabrinutost” zbog aktuelne situacije i da odgovornost prebacuju na građane.

Poručili su da porast broja zaraženih osoba u KS-u nije odgovornost građana, već vlade i njenog Kriznog štaba, čije su se mjere ili njihov izostanak pokazali nedovoljnim za kontroliranje epidemiološke situacije u mnogo lakšim okolnostima u odnosu na prošlogodišnje.

Podsjetili su da je aktuelna kantonalna vlast smijenila prošli saziv Kriznog štaba tvrdeći da su, kako su naveli u SDA Sarajevo, donosili loše odluke, te su 7. januara imenovali novi Krizni štab.

“U međuvremenu je dnevni broj novozaraženih osoba porastao sa 88, koliko je bilo dan uoči imenovanja novog Kriznog štaba, na čak 191, koliko je zabilježeno na dan kada se premijer Forto požalio na neodgovornost građana”, istakli su.

Za njih ovaj porast ne dokazuje samo neutemeljenost ranijih kritika na račun prošlog saziva Kriznog štaba, već i očiglednu nesposobnost aktuelne vlasti da odgovori zadatku i da svojim konkretnim odlukama i mjerama vrati situaciju pod kontrolu.

“Umjesto stranačkih druženja predstavljenih kao konkretne aktivnosti, donošenja odluka o novom zapošljavanju podobnih kadrova i kritika na račun građana, Vlada KS-a bi trebala konačno preuzeti odgovornost i početi se baviti svojim poslom, barem približnim intezitetom kojim su ranije kritikovali svaki potez Kriznog štaba”, naglasili su.

Osvrnuli su se i na mjeru desetodnevne izolacije za svakog ko se nađe u prostoru u kojem se nalazi više od dozvoljenog broja osoba, poručivši da je to pokazatelj potpunog izostanka bilo kakve ideje, vizije, strategije, pa čak i zdravog razuma u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih ekonomskih posljedica.

Pozvali su ih da ako nisu sposobni da odgovore zadatku, onda neka to trebaju priznati i zatraže pomoć onih koji znaju i koji su to dokazali, a ne da odgovornost prebacuju na građane, saopćili su iz sarajevske SDA.

Preuzeto sa klix.ba