Sergej Barbarez: Vjerujem da mogu pomoći reprezentaciji

Sergej Barbarez, bivši reprezentativac BiH, te potencijalni novi selektor fudbalske A reprezentacije BiH oglasio se na društvenim mrežama povodom navoda da je uz Bugarina Ivaylo Peteva najozbiljniji kandidat za preuzimanje funkcije.

On je rekao da je obavio razgovore sa Fudbalskim savezom BiH, te im predstavio svoj plan i viziju budućeg izgleda A reprezentacije i generalnog razvoja bh. fudbala.

“Razgovori su bili korektni i konkretni, i vjerujem da mogu pomoći reprezentaciji da se vrati pozitivna atmosfera i krene ka nekom boljem vremenu. Na kraju, kakav god bio rasplet aktuelne situacije, svima nam zajednički cilj mora biti napreda reprezentacije i fudbala u BiH uopšte”, napisao je Barbarez.

“Hvala vam na velikom broju poruka i poziva podrške, koja ustvari nikad nije bila upitna, i koja nas je uvijek vezala i davala ogromnu snagu”, zaključio je Barbarez.

Emir Spahić i Zvjezdan Misimović, proslavljeni reprezentativci BiH i članovi stručne komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) za izbor selektora proteklih dana obavili su razgovore sa petoricom kandidata. Nakon što su zvanično pričali i sa Sergejom Jakirovićem, Husrefom Musemićem te Amarom Osimom, skratili su listu pa će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na sjednici u utorak odlučivati između miljenika navijača i ”ikone” nacionalnog bh. tima Barbareza i Peteva, nekadašnjeg trenera zagrebačkog Dinama i bivšeg selektora Bugarske.

Barbarez koji ima nedvosmislenu i ogromnu podršku javnosti prilikom razgovora sa Misimovićem i Spahićem ponudio je iskusne trenere za saradnike u stručnom štabu, ali i istakao da bez dileme vjeruje u reprezentativce BiH, kao i da može napraviti rezultat u četverogodišnjem mandatu kojeg će dobiti novi selektor.

Sa druge strane, i Petev je imao korektan razgovor sa stručnom komisijom ali mu, prema mišljenju pojedinih članova Izvršnog odbora N/FS BiH, ne idu u prilog rezultati tokom trenerske karijere. Isto tako, želja većine članova ”fudbalske vlade BiH” je domaći trener, odnosno u ovom slučaju Barbarez.

Iako Barbarez trenutno uživa većinsku podršku među 15 članova Izvršnog odbora N/FS BiH, da bi bio izabran za selektora potrebna je dvotrećinska većina glasova od prisutnih na sjednici, uz uslov da imaju kvorum.

Shodno tome, velika je vjerovatnoća da u Novu godinu fudbalska reprezentacija BiH uđe bez selektora, iako kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju već u martu 2021.

Preuzeto sa ba.n1info.com