Šest promrzlih migranata ostalo na Vučjaku, nadaju se deportaciji do Sarajeva

Improvizovani kamp na Vučjaku kod Bihaća jučer je ostao pust. U blatu su ostali smo poderani šatori i poneki lični predmet. Više od šest stotina migranata s Vučjaka je prevezeno u Ušivak i Blažuj kod Sarajeva, no šestorica migranata ipak se nisu našli u autobusima.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, ulaz u divlji migrantski kamp Vučjak i jutros je zabranjen. Policija ne dozvoljava medijima da zabilježe ono što je ostalo u kampu.

Ipak, ispred kampa smo zatekli dvojicu, dok su četvorica i dalje u jednom od šatora. Kažu nam da su tokom noći pokušali preko planine Plješevice preći u Hrvatsku, ali nisu uspjeli.

Promrzli, gladni i žedni kazali su nam da se žele pridružiti prijateljima, porodici i ostalim migrantima u prihvatnim centrima kod Sarajeva, jer na Vučjaku tokom zime i u nehumanim uslovima mogu rizikovati i živote.

I dok njih nekoliko želi prema Sarajevu, reporteri portala Klix.ba u razgovoru s grupom Alžiraca u centru Ušivak saznaju da oni već u narednim danima planiraju put ka Bihaću i novi pokušaj ilegalnog prelaska hrvatske granice.

Jutros su na Vučjak stigli bager i kamioni koji će ukloniti improvizirane šatore, a zatim preorati zemljište.

Preuzeto sa klix.ba