ŠESTORICA SILOVALA MALOLJETNICU, MEĐU NJIMA PROFESOR, POLICAJAC I GINEKOLOG

Šest osoba, među kojima gimnazijskog profesora, policajca i advokata, kosovsko je pravosuđe optužilo da su dvije godine silovali maloljetnicu koja je bila prisiljena pobaciti, objavilo je državno tužilaštvo.

Iskustvo te djevojke sa zapada Kosova šokiralo je zemlju i potaknulo javnu raspravu u parlamentu o statusu žena u vrlo konzervativnom društvu.

Predsjednik Hashim Thaçi tu je aferu nazvao ‘tragičnom i monstruoznom’.

Šestorica osumnjičenih, među kojima je i ginekolog, optužena su za spolno zlostavljanje, zloporabu moći i izazivanje trudnoće spolnim nasiljem, prema saopćenju tužiteljstva.

Istraživački portal Insajderi otkrio je ta zlostavljanja u februaru. Riječ je o djevojci koja je 2017. imala 16 godina, a silovanja su se nastavila i 2018.

Insajderi na svojoj stranici navode da je 2017. profesor počeo spolne odnose s tom djevojkom i obećavao joj brak. Kada je otkrila da je oženjen i ima djecu, prijavila ga je policiji.

Policajac kojem je povjerila svoj problem prijetio joj je da će njenim roditeljima obznaniti vezu s profesorom ako s njim ne bude odlazila u hotel četiri puta sedmićno, što se događalo cijele 2018. godine.

Kada je zatrudnjela, policajac ju je u januaru 2019. odveo u Prištinu na pobačaj.

Advokat dodijeljen djevojci također ju je silovao, kao i ginekolog, prema istom izvoru.

Preuzeto sa hayat.ba