SNIJEG I SNAŽNI UDARI VJETRA IZAZVALI VELIKE PROBLEME U BIH

Snijeg i jaki udari vjetra stvorili su velike probleme u BiH, naročito na cestama.

Zbog snježnih padavina za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca na putnim pravcima Olovo – Kladanj, Trnovo – Dobro Polje i Mokro – Podromanija.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne, pa vozače na ovim dionicama pozivamo na maksimalno opreznu vožnju. Izdvajamo putne pravce: Srednje – Olovo, Bugojno – Kupres – Livno, Bugojno – Novi Travnik, Livno – Glamoč – Mrkonjić-Grad i Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje – saopćeno je iz BIHAMK-a.

Iz BIHAMK-a upozoravaju i na učestale jake udare vjetra, posebno u južnim i jugozapadnim krajevima naše zemlje. Zbog niskih temperatura moguća je i mjestimična poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, a pažnju skrećemo na sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 8 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

U našoj zemlji danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i kišom u Bosni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Snijeg ili susnježica su mogući i na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Poslije podne padavine postepeno prestaju. Vjetar sjeverni s olujnim udarima. Na području Hercegovine, zapadne i istočne Bosne povremeno su mogući i orkanski udari vjetra. Jutarnja temperatura od -3 do 3, a dnevna od -1 do 11 stepeni.

Preuzeto sa hayat.ba