Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo na Dodikov ultimatum

Naglasili su da je pripadnost drevne ikone Ukrajini nesporna činjenica

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine, poslije poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali, oglasilo se te su poručili da „Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine”.

Naglasili su da je pripadnost drevne ikone Ukrajini nesporna činjenica. Tužilaštvo Ukrajine je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

– Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu – rekao je Oleg Nikolenko, portparol MVP Ukrajine i dodao da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o mjerama protiv krijumčarenja kulturnih dobara.

Drugim riječima, zabranjeno je uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtjev druge zemlje potpisnice konvencije, moraju se poduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara.

Dodik je poklonio ikonu šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Podsjećamo, Dodik je prije dva dana rekao da će vratiti ikonu “ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada je imao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom”.

Preuzeto sa fokus.ba