USKORO OBJAVA REZULTATA PARLAMENTARNE ISTRAGE ARBITRAŽNE AFERE

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu slovenskih tajnih službi sastavilo je izvještaj o tome kako je u javnost dospio sadržaj nedopuštene komunikacije slovenskog suca s diplomatkinjom zaduženom za arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, što je za Hrvatsku bio razlog za izlazak iz procesa i nepriznavanje arbitražnog rješenja, rekao je u petak predsjednik povjerenstva Matej Tonin i najavio skoro objavljivanje dijela izvještaja.

Zaključni izvještaj na 150 stranica opisuje sve što se u tom procesu događalo i ima oznaku tajnosti. No, pripremili smo i dio koji se može objaviti, bez štete za nacionalne interese – kazao je Tonin na konferenciji za novinare, prenosi Hina.
U javnom će dijelu prema njegovim riječima biti jasno navedeni pojedinci u Sloveniji upleteni u proces koji je po ocjeni Hrvatske pokazao da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i da treba početi s bilateralnim rješenjem spora.

Tonin nije želio reći o kojim se ljudima radi, no dodao je da će taj dio izvještaja biti objavljen iduće sedmice, te da će njegove konstatacije mnoge iznenaditi.

Upozoravamo na jasnu odgovornost pojedinaca. Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidjeti da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali uhvatili u laži – kazao je Tonin, predsjednik opozicione stranke Nova Slovenija (NSI).

Integralni tekst izvještaja povjerenstva za tajne službe parlament bi trebao usvojiti na sjednici idućeg mjeseca, a Tonin kaže da je izvještaj u povjerenstvu sastavljenom od svih parlamentarnih stranaka potvrđeno jednoglasno.

Za sastavljanje izvješća korišteni su transkripti sa svjedočenja na kojima su svoje iskaze o tome što znaju o arbitražnoj aferi tokom višemjesečnog ispitivanja dali neki njezini akteri.

Riječ je o svjedočenjima više osoba iz slovenske visoke politike te iz različitih ministarstava.

Povjerenstvo je među ostalima proteklih mjeseci ispitivalo sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca, ministra vanjskih poslova u vrijeme kad je njegova službenica i diplomatkinja Simona Drenik preko bivšeg slovenskog člana arbitražnog suda, suca Jerneja Sekoleca, nastojala utjecati na rad tog sudišta o graničnom sporu s Hrvatskom, prenosi Fena.

Iskaze o aferi zbog koje je Hrvatska izašla iz arbitraže svojedobno su, osim Erjavca, Drenikove i Sekoleca, dali neki visoki dužnosnici s područja sigurnosti, ali i bivši savjetnik predsjednika Boruta Pahora, te nekadašnji ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Taj će materijal nadležnim državnim tijelima pomoći u određenim postupcima, a očekujem da će se postaviti i pitanje političke odgovornosti upletenih – kazao je Tonin.
Tonin je u više navrata odgovornost za krah arbitražnog procesa pokušavao javno prebaciti na Karla Erjavca.

Erjavec je pak ustrajno tvrdio da za nedopuštene kontakte Sekoleca s dužnosnicom ministarstva vanjskih poslova nije znao niti ih odobrio, te da ne snosi nikakvu političku odgovornost za propast arbitraže o granici.

Preuzeto sa hayat.ba