VUČIĆ: DAT ĆE NAM GARANCIJE ZA ULAZAK U EU, ALI DA PRIZNAMO KOSOVO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako očekuje da se pred Srbiju postavi ultimatum za ulazak u Evropsku uniju.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da će se od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti Kosova.

Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Dat će nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo. Znam i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali za sada ne mogu da kažem. Prijedlog će biti Ahtisarijev plan plus plus – rekao je Vučić za Prva TV.

Vučić je ukazao da ljudi u Srbiji vole da srbuju, ali da svi razmišljaju o imaginarnoj ideji, a ne o stvarnom stanju na terenu. On je zatim predočio šta očekuje po pitanju Kosova.

Predočit će nam kao rješenje nešto što nećemo moći da prihvatimo. Uvjeren sam u to, i to će se čak desiti ove godine. Njihova će ideja biti asocijacija Ahtisari. Pokušat će da nam daju garancije za EU, ali pod uslovom da priznamo Kosovo, i ponudit će nam poseban status za Srbe u određenim oblastima. I šta onda? Ja ću da pitam narod. Prije tri godine sam pitao i niko to nije htio. Trudimo se da jačamo ekonomiju, da razvijamo odnose sa svojim komšijama Albancima. Ja sam izašao sa planom koji nije prihvaćen, a to nisu htjeli. E sada ćemo dobiti mnogo gore rješenje, na koje neću pristati ja – kazao je Vučić, prenosi Kurir.

Na pitanje kakav će njegov odgovor biti na ultimatum koji očekuje da mu upute sa Zapada, Vučić je jasno rekao:

To ćete da vidite! Nikada nisam prihvatao ultimatume i uvijek sam se trudio da pronađem najbolja rješenja za srpski narod. Ali ću se uvijek starati da očuvam mir i neću da srljam u ratove – poručio je.

Vučić je naglasio da nisu “on i SNS vladali kada je Kosovo dobilo nezavisnost”, ali da oni moraju sada da se bore sa svim posljedicama loše politike i amaterskih političara koji su tada upravljali Srbijom.

Preuzeto sa hayat.ba