‘Zemlja u kojoj se budi uspavana ljepotica’; Ovako ugledni američki časopis piše o BiH

Nekada davno, u jednoj zemlji daleko, daleko, stajali su smaragdni vrhovi tkani kristalnim rijekama, obronci brda ograđeni kamenim selima i kanjoni kojima su se uzdizali uzvišeni mostovi prema nebesima.

Ovo čarobno područje čak je imalo prikladno očaravajuće ime – Bosna i Hercegovina, jednako melodično kao Narnia, Utopia ili Šangri-La, svjetovi koji postoje u mašti, a ne na kartama. Ali Bosna, naravno, nije baš bajka, piše Njujork tajms u svojoj reportaži. Reporterka uglednog američkog lista obišla je BiH koju opisuje kao mjesto u kojem se budi uspavana ljepotica.

– Više od 20 godina nakon što je rat uništio ovu ovu prekrasnu zemlju na Balkanu, pisac istražuje njenu vjeru i izazove istorije – navodi Njujork tajms.

Kako piše američka novinarka, dugotrajni ožiljci u BiH podsjećaju na zlo koje se dogodilo, ali, kako piše, koje su činili komšije i prijatelji, a ne čarolija neke zlobne vještice.

– Ipak, u Bosni sam našala pejzaž koji se uklapa u platonske ideje bajke. Mogla bih se više povezati sa ovim krajolikom, nego onim iz bajki mog djetinjstva. U vrijeme kada je veliki dio Evrope napunjen sumnjom o mojoj vjeri kao stranom entitetu koji probija svoje obale, došla sam u Bosnu da vidim kako bi mogla izgledati domaća muslimanska zajednica, sa 500 godina istorije ukorijenjene u srcu Evrope – piše reporterka Sarah A. Kan.

Ona je posjetila nekoliko gradova u BiH o kojima piše u svojoj reportaži. Kako kaže, oduševljena je toplinom ljudi u Sarajevu, čarolijom Baščaršije, ispreplitanjem austrougarske i osmanske istorije, Vijećnicom…

– Bajka se nastavila dok sam putovala prema jugu zemlje u Hercegovinu gdje su se krševiti vrhovi, šume i rijeke mogli ovjekovječiti u ilustracijama za ‘Uspavanu ljepoticu’ ili ‘Pepeljugu’. Molila sam se u Šišman Ibrahim-pašinoj džamiji u Počitelju, šarmantnom kamenom selu koje se spušta niz konture strme litice. U Blagaju, u derviškom manastiru iz 15. vijeka iznad rijeke Bune, čitao sam arapski “hu”, običan sufijski zikr – piše Kan.

Njujork Tajms preporučio je i nekoliko hotela u BiH sa povoljnim cijenama i dobrim lokacijama.

Uvidjevši situaciju u državi, bogatstvo prirodnih ljepota i burnu historiju, Kan svoju reportažu završava riječima: “Sjedeći na zapadnoj litici Mostara, slušajući poziv za molitvu kako odjekuje iznad mosta koji se rasplamsao ispod neba, bila sam očarana. Na trenutak sam dopustila sebi da se prepustim fantaziji i zamislim kako sam u bajci te da će Bosna konačno dokučiti ono ‘srećni do kraja života’ – zaključila je Kan, prenosi Klix.

Njenu kompletnu reportažu možete pročitati na OVDJE.