Zvanična potvrda iz MUP-a TK: Automobil kupljen od konzula, Đaković jučer registrirao na svoje ime

Osiguravajuća kuća, u ime Mate Đakovića, jučer je podnijela zahtjev za registraciju “BMW-a X3” i postupak registracije završen je popodne istog dana, potvrdio je za Faktor, nakon provjera, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić.

Riječ je o vozilu koji je novinar Mato Đaković, kako je jučer izjavio, kupio od hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića.

  • Mato Đaković je sklopio ugovor o kupovini auta s Ivanom Bandićem 10. januara 2019. godine. S obzirom na to da za to auto, koje je uvezeno iz Hrvatske kao diplomatsko vozilo, nisu plaćene dadžbine, odnosno carina i porez, Đaković je uputio zahtjev Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Sarajevu 28. januara za plaćanje tih poreza – kaže Topčagić.

Nakon toga proveden je postupak utvrđivanja iznosa carine i PDV-a koje Đaković treba platiti nakon kupovine vozila.

  • UIOBiH je donio rješenje 27. februara 2019. godine, koje je postalo pravosnažno 11. marta. On je platio porez, odnosno carinu i PDV u ukupnom iznosu 23.145 KM. Nakon tri dana, 14. marta, osiguravajuća kuća podnijela je zahtjev za registraciju vozila i ona je završena popodne. To je uobičajena procedura kada su svi papiri uredni, registracija se završava za dan, eventualno za dva dana – rekao je Topčagić.

Đaković je jučer rekao za Faktor sljedeće:

-Auto sam 10. januara kupio od čovjeka koji se zove Ivan Bandić. Ja nisam kupio od konzulata, niti od Hrvatske vlade. Kupio sam privatno auto od čovjeka. Imam zapisnik notara, uredno ovjeren i naravno da sam na to auto podnio zahtjev Carinskoj upravi Sarajevo da mi obračunaju porez i carinu. Rješenje Poreske i Carinske uprave iz Sarajeva sam dobio 8. marta i 8. marta sam uplatio carinu i porez. Tada su se stekli uvjeti da auto prevedem na sebe, što sam ja uradio i više nisu te tablice – kazao je Đaković.

Đaković je, prema tvrdnjama naših izvora, automobil koristio i prije 10. januara. Navodno već od jeseni 2018. godine. Jedan od snimaka automobila iz vremena kada ga je Đaković koristio nastao je i 3. januara 2019. godine kod Male pijace u Tuzli.

Radi se o automobilu diplomatskih tablica 13-A-102.