Svijet

Profesor učenicima rekao da napišu vlastitu smrtovnicu, dobio otkaz

Profesor psihologije u jednoj školi u SAD-u dobio je otkaz jer je svojim učenicima od 16 i 17 godina zadao iznenađujući zadatak. Prije vježbe u slučaju pucnjave uputio ih je da sami napišu svoje smrtovnice.

Uprava školskog okruga Orange County u Orlandu rekla je u izjavi za javnost da su porodice djece obaviještene da im je učitelj dao “neprikladan zadatak o nasilju u školi” i da je njegov ugovor raskinut. Profesor psihologije uputio je učenike da prije vježbe sami napišu smrtovnicu u slučaju pucnjave.

63-godišnji profesor Jeffrey Keene zadao je taj zadatak učenicima od 16 i 17 godina. Na to se odlučio jer je smatrao da će im pisanje smrtovnica pomoći da razmišljaju o svom životu ako se u školi dogodi pucnjava, objasnio je krajem prošle sedmice za portal lokalne televizije Fox.

Keene je također objavio kopiju zadatka na Facebooku. U njemu je studente, među ostalima, pitao zašto misle da ima toliko masovnih pucnjava u Sjedinjenim Američkim Državama i koje bi se pozitivne radnje mogle poduzeti da se njihov broj smanji.

Keene je za lokalni portal rekao i kako je zadaćom želio učenicima pokazati što je u svijetu zaista važno.

“Prema mom mišljenju, nisam napravio ništa loše”, dodao je.

U međuvremenu, masovne pucnjave u SAD-u se nastavljaju. Jedna od posljednjih sa smrtnim slučajevima bio je napad pucnjavom u osnovnoj školi u Nashvilleu, Tennessee, krajem marta. U njemu je poginulo šestero ljudi, među kojima troje djece.

Preuzeto sa n1info.ba