Vijesti iz BiH

Šmit: Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu, ne osjećam se nepoželjnim

Napravili smo veliki korak u budućnosti, rekao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za BHRT u jutarnjem programu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

O tome da li smatra nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini, ističe da je navikao na razne priče.

  • Svašta se priča, naučio sam da se ovdje ima priča, ali kada je riječ o činjenicama, naravno u cijelom tom slijedu od Pedi Ešdauna (Paddy Ashdowna) do danas ja sam visoki predstavnik i nadam se da nakon mene neće biti mnogo mojih nasljednika jer ovdje je bitan put u evropskoj integraciji, a to znači u samostalnost – kazao je Šmit.

Bosna i Hercegovina ima zajedničku državnost, naglašava Šmit, a ona ide u Evropu i ona mora odlučiti šta je važno za Federaciju BiH i za Republiku Srpsku, ali i Brčko jer to je osnova Bosne i Hercegovine.

  • Ne osjećam se uopšte nepoželjnim ovdje. Naučio sam da razlikujem između političkog diskursa ili političkih izjava raznih vrsta, ima jedan jedan koji se nikako ne želi s mnom sastati. Ako se dobro sjećam čak nije otišao ni u Mostar da ne bi mene susreo, ali mislim da je sasvim suprotno – ima jako mnogo ljudi, oni normalnijih, koji nisu na političkoj sceni, a koji su puno otvoreniji i srdačniji prema meni i ja to osjetim – komentirao je visoki predstavnik nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “da se nije odazvao pozivu na mostarski sajam, jer se nije htio sastati s visokim predstavnikom.”

Milorad Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu, mišljenja je Šmit.

Preuzeto sa avaz.ba