Amerikanci priznali grešku? Neće dopustiti “bosnizaciju” Kosova

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao je da je njegova zemlja jasno stavila do znanja da “ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova” ili koji “ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter” Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Snažno se protivimo stvaranju entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini”, rekao je Hovenier nakon diskusije o formiranju zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koja je održana u američkoj ambasadi u Prištini.

Ambasador je naveo da SAD očekuju od Kosova da ispuni svoju obavezu te ponovo pozvao Vladu da da svoje prijedloge oko formiranja Zajednice.

“Ovo je ključno, ovo je važno, ovo je hitno. Mi smo spremni da pružimo ekspertizu i političku podršku”, rekao je on.

Dodao je da su se na diskusiji čule razne ideje koje sada Vlada Kosova može da iskoristi.

Dvosatna diskusija iza zatvorenih vrata fokusirala se na tri stvari, kaže on. Na funkcioniranje Zajednice u praksi, u okviru pravnog okvira Kosova, te kako može doprinijeti ekonomskom razvoju i efektivnom pružanju vladinih usluga srpskoj i drugim manjinskim zajednicama.

“Čuli smo stavove kako Zajednica opština sa srpskom većinom može da adresira fundamentalne potrebe bilo koje zajednice, kao i funkcije za koje su sve opštine na Kosovu odgovorne, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, lokalni ekonomski razvoj”, rekao je Hovenier.

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić je za Radio Slobodna Evropa rekao da se na sastanku razgovaralo o političkom i pravnom okviru zajednice opština sa srpskom većinom, te dodao da se radilo o “interesantnom skupu”. On je naveo i da su učesnici imali argument za svoje stavove o Zajednici.

“Bilo je replika i različitog mišljenja, ali sveukupno vjerujem da je kvalitet razgovora bio na visokom nivou”, kaže Rašić.

Strah od “bosnizacije” Kosova
Portparolka ambasade SAD-a na Kosovu je za RSE prethodno navela da je cilj diskusije da se unaprijedi međusobno razumijevanje o zajednici opština sa srpskom većinom, te da se pruži podrška dijalogu Kosova i Srbije.

“Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim trajnim ciljem da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške narodu Kosova”, navodi se u odgovoru portparolke Katherine Judd.

Visoki zvaničnici SAD su tokom januara u nekoliko navrata istakli da Kosovo mora da formira Zajednicu ali su istovremeno naveli da neće podržati bilo kakvu ideju o stvaranju nove Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini. Takozvana “bosnizacija” Kosova također je jedan od razloga što Priština odbija da realizuje sporazum o Zajednici.

Na Kosovu postoji deset opština sa srpskom većinom: šest južno od Ibra – Gračanica, Štrpce, Klokot, Parteš, Ranilug i Novo Brdo – dok su četiri na sjeveru teritorijalno povezane – Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Stav Srbije
Zvanični Beograd insistira na realizaciji Sporazuma o zajednici opština sa srpskom većinom, ali onako kako je dogovorena u Briselu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić često u javnosti kaže da se o njoj nije trebalo pregovarati u okviru dijaloga ako će biti “samo nevladina organizacija”.

U međuvremenu je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je “na stolu” obećanje Sjedinjenih Američkih Država da će u januaru početi formiranje Zajedinice.

Preuzeto sa n1info.ba