Biden zaprijetio Kini vojnom intervencijom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je u Tokiju da je voljan da upotrebi silu u odbrani Tajvana.

Biden je naveo da su SAD uz druge zemlje da bi osigurali da Kina ne može da upotrebi silu protiv tog ostrva.

“To je obaveza koju smo preuzeli”, rekao je Biden na pitanje novinara da li bi SAD vojno intervenisale protiv pokušaja Kine da silom zauzme tu teritoriju, prenosi agencija AFP.

Peking je brzo odgovorio da su spremni braniti svoje nacionalne interese u vezi s Tajvanom.

“Niko ne bi trebao potcijeniti čvrstu odlučnost, nepokolebljivu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda u odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, rekao je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin.

Biden smatra da se Kina “opasno igra” svojim preletima u neposrednoj blizini Tajvana, prenosi agencija Reuters.

“Složili smo se sa politikom jedne Kine, to smo potpisali… ali ideja da (Tajvan) može biti uzet silom jednostavno nije prikladna”, rekao je Biden i dodao da bi to “poremetilo cijeli region i bila bi još jedna akcija slična onome što se desilo u Ukrajini”.

U svojim najsnažnijim komentarima do sada o ovom pitanju, američki predsjednik je direktno povezao ishod zapadnih pokušaja da pomogne Ukrajini da odbije rusku invaziju sa poukama koje bi Peking mogao da nauči u vezi sa Tajvanom, podseća AFP.

„Važno je da Putin plati cijenu za svoje varvarstvo u Ukrajini. Rusija mora da plati dugoročnu cijenu. Ne radi se samo o Ukrajini“, rekao je Biden dodajući da Kina prati da li će zapadni pritisak na Rusiju oslabiti.

Biden je u ponedjeljak, 23. maja, također prihvatio plan Japana za jačanje njihovih odbrambenih kapaciteta pošto su on i japanski premijera Fumio Kushida izrazili posvećenost bliskoj saradnji radi “suprostavljanja sve jačem uticaju Kine u Aziji”.

Biden se nalazi u prvoj posjeti Aziji od kako je stupio na dužnost američkog predsjednika.

Prema politici “Jedne Kine” SAD priznaju Peking kao vladu Tajvana i nemaju diplomatske odnose. Međutim, održavaju nezvanične kontakte sa Tajvanom, uključujući i de facto ambasadu u glavnom gradu Tajpeju.

SAD obezbjeđuju i vojnu opremu za odbranu Tajvana.

Preuzeto sa ba.n1info.com