Čović: Kava/kafa/kahva je bila je uspješna, ali ostalo nam je malo vremena

“Kava/kafa/kahva je bila uspješna, ali sve drugo je bilo na razini da trebamo razgovarati unutar BiH, pokušati tražiti rješenja i za ono sve što smo preuzeli kao obaveze, sporazume itd”, rekao je član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović. Dodao je kako primarno misli na Izborni zakon, određene reforme za EU i drugo.

“Zaključak je jasan – ostalo nam je vrlo malo vremena do kraja godine, a da nikada nismo bili u goroj političkoj situaciji i u većoj političkoj krizi od Dejtona do danas”, rekao je Čović.

Na izjave Milorada Dodika o samostalnoj RS u okviru dejtonske BiH i drugim njegovim izjavama, kazao je kako na njih gleda “isto kao i na one koji žele razgraditi BiH – državu bez tri kosntitutivna naroda”.

“Trebamo vidjeti šta je tu problem. Je li praviti Djeton 2 bez političke saglasnosti, zadiranje u Ustav BiH ili nešto drugo, kada neko kaže da se vraća izvornim korjenima Dejtona. HDZ je stava da nam treba evropska BiH, funkcionalna država u kojoj će tri konstitutivna naroda biti do kraja ustavno ravnropravna i predstavljena legitimnim predstavnicima. Niko nam više ne može birati predstavnike ni u Domu narodu gdje je klub Hrvata ni u Predsjedništvu BiH gdje je hrvatski član”, rekao je Čović.

Čović uputio zamolbu onima koji vole BiH
Naveo je i to kako je “RS kao i FBiH je do jedne razine samostalna i da to Anex 4 Dejtona jasno definira”.

“Moja zamolba svima koji vole BiH – dajmo čitati Ustav, neka ga tumače eksperti ustavnog prava i suci Ustavnog suda, a ne mi da kažemo šta bi dobro bilo. Imamo pravo kazati, ali ustav je ustav dok se ne promijeni, a čini mi se da ćemo ga teško promijeniti. Etnički predznak se može brisati, ne vidim ih u Ustavu uopće. Imate jasnu odrednicu konstitutivnih naroda i odrednicu koju je dao Ustavni sud na apelaciju rahmetli Alije Izetbegovića da je kosntitutivnost natrkovljujuća ustavna kategorija. U to se ne dira. Može se dirati, ali onda moramo Ustav iz korjena promijeniti. S ove pozicije nijedan predstavnik hrvatskog naroda neće prihvatiti da se konstitutivni narodi izbrišu iz BiH. To je temelj BiH, referendumsko pitanje i sve što smo dogovarli. Da bi se to promijenilo trebali bi dugi razgovori, danas nije vrijeme za to. Danas nam trebaju minimalni da dobijemo izmjene izbornog zakona”, zaključio je Čović.

Preuzeto sa ba.n1info.com