Crnadak: Dodik odustao od EU, doveo RS u najgori međunarodni položaj

“Milorad Dodik je očigledno zaokrenuo kormilo i odustao od Evropske unije, odveo nas u najgori međunarodni položaj od kada postoji Republika Srpska, uporno gura prst u oko važnim međunarodnim igračima i traži nove sukobe, a posebno je opasno što je postao ogroman teret ne samo Republici Srpskoj, nego i Srbiji i njenoj politici mira i stabilnosti”, rekao je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

Crnadak kaže da se postavlja pitanje zašto Dodik nije pozvao ambasadora Srbije na sutrašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, da se čuje pozicija Beograda i njihova razmišljanja.

“Valjda je za zauzimanje stavova vezano za globalnu političko-bezbjednosnu situaciju i pozicioniranje Republike Srpske važnije imati stav Srbije, nego bilo koje druge zemlje. Da li je Dodik protiv onoga šta radi Srbija i kako je glasala u UN ili možda nije zadovoljan jučerašnjom izjavom predsjednika Vučića, da Srbija jeste vojno neutralna, ali politički nije, jer se opredjelila da postane članica Evropske Unije”, pita Crnadak.

On ističe da u sutrašnju sjednicu Milorad Dodik i SNSD ulaze bez imalo kredibiliteta i ništa što sutra predlože ne treba uzeti za ozbiljno, nakon što u petak, 10. juna, ističe rok koji je Narodna skupština dala Vladi za formiranje Vojske Republike Srpske i UIO RS, a Dodik i SNSD po tom pitanju ništa nisu uradili.

“Kao i sjednica 10. decembra i sutrašnja je osmišljena u Dodikovom kabinetu i ima četiri cilja: da Dodik izvrši naloge koje je dobio, da se stvore dodatne tenzije, da se nastavi sluđivanje naroda i da se pokuša pridobiti poneki glas za oktobarske izbore, jer je doživio strašne udarce zbog činjenice da je u spoljnoj politici nebitan i da Bakir, Turkovićka i Alkalaj sa njim mlataraju kako hoće”, naveo je Crnadak i dodao:

“Što se tiče Radovana Kovačevića, poznatog po nadimku ‘Republika Šumska’, njegove posljednje izjave potvrđuju da on i njegov šef zaista žele Republiku Srpsku da otjeraju u šumu, odnosno u totalnu međunarodnu izolaciju i da od nas naprave zatvoreni rezervat u kojem Izvršni komitet odlučuje o svemu i bjesomučno pljačka ono što je preostalo. Na njihovu žalost, neće u tome uspjeti”, poručio je Crnadak, saopćeno je iz PDP-a.

Podsjećamo, NSRS sutra će raspravljati o samo jednoj tački dnevnog reda – “međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske”. Najavljeno je da će se poslanicima obratiti i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Preuzeto sa ba.n1info.com