Region

Dačić: Ovo je teroristički akt, sumnja se na konvertite iz naše vjere

Napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu je teroristički akt, kazao je u subotu potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je kazao da se sumnja da iza napada stoje ekstremisti, kako je kazao, “konvertiti iz naše vjere u islam”.

Srbijanski ministar se obratio javnosti nakon što je posjetio pripadnika žandarmerije M.J. (1990) u Urgentnom centru, koji je u samoodbrani upotrijebio oružje i savladao napadača, koji je od posljedica ranjavanja preminuo.

“U 11 sati ispred Ambasade više put je osoba, čiji identitet još utvrđujemo, prilazila policajcu, pitao ga neke informacije, gdje je muzej i slično, i onda je tom prilikom otvorilo vrata kućice, ispred Ambasade, i iz kese izvadio samostrijel kojim je žandarma pogodio u vrat”, ispričao je Dačić.

Policajac je odmah reagova, ispalio nekoliko hitaca iz pištolja prije “nego što je pao”, otkrio je Dačić.

Žandarm je prevezen na Urgentni centar…

“Operacija je u toku. Mjesto gdje je zadobio projektil dosta je delikatno jer su krvni sudovi blizu. Nadam se da će sve biti u redu”, kazao je srbijanski ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je medijima pokazao fotografiju ranjenog policajca istakavši da je sreća što nije izvadio strijelu iz vrata, jer bi u suprotnom slučaju već bio mrtav.

Također, ministar je potvrdio da je uhapšena jedna osoba, koja se kao i ubijeni napadač dovodi u vezu sa ekstremističkim pokretom i da su to ljudi koji su “konvertirali iz naše vjere u islam”.

Preuzeto sa n1info.ba