Dodik: Komšić i Džaferović “muslimanski članovi Predsjedništva”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Mirko Šarović, Branislav Borenović i Igor Crnadak ne propuštaju priliku da pokažu da ne vole Republiku Srpsku i da za njih ne postoji nacionalni interes.

Dodik je rekao da su ovoga puta priliku vidjeli u sukobima u Ukrajini, ili je neko drugi u njihovo ime vidio priliku da se preko njih obračuna sa Republikom Srpskom.

Na pitanje Srne da prokomentariše stavove trojice opozicionara da srpski član Predsjedništva BiH napušta sjednice ovog tijela, dok druga dva člana donose, kako kažu, strateške odluke, Dodik je rekao da umjesto da podrže stav Republike Srpske da se na sjednici Predsjedništva BiH raspravlja o situaciji u Ukrajini, Šarović, Borenović i Crnadak staju na stranu Željka Komšića i Šefika Džaferovića, čime prave presedan u istoriji Republike Srpske.

“Podrška dvojici muslimanskih članova Predsjedništva da BiH u međunarodnim organizacijama glasa bez zvaničnog stava i odluke Predsjedništva jedno je od najsramnijih ponašanja srpskih političara ikada u Republici Srpskoj. To praktično znači da su tri opozicionara iz Republike Srpske podržali da se Republika Srpska isključi iz donošenja odluka i srpski narod stavi u podređen položaj. Ponašanje Šarovića, Borenovića i Crnadka vidim kao izraz mržnje prema Miloradu Dodiku, ali i izraz podaništva prema muslimanima u Sarajevu” naglasio je Dodik u izjavi Srni.

On je naveo da su svi ambasadori u Generalnoj skupštini UN glasali po nalozima rukovodstava svojih država osim ambasadora BiH, jer za njegovo glasanje nije bilo odluke Predsjedništva BiH.

“Moje insistiranje na poštovanju Ustava BiH naišlo je na osudu mrzitelja Republike Srpske među koje su se odavno upisali Mirko Šarović, Branislav Borenović i Igor Crnadak. Oni žive u samonametnutoj laži i izmišljenim narativima, kao što živi svaki izdajnik, jer samo životom u takvim iluzijama mogu sebi da opravdaju izdaju kakvu Republika Srpska do sada nije vidjela. A oni odlično znaju da su izdali” istakao je Dodik.

Kazao je da za razliku od njih, Milorad Dodik ima stav, možda ne uvijek ispravan, ali je to lični stav koji ne čeka bilo čije odobrenje ili naloge, kako to čini ovaj trojac koji se ispisao i iz opozicije, upisavši se u trgovce Republikom Srpskom i njenim interesima zarad malog ličnog šićara.

“Vjerovao sam da je svakome jasno da ne možemo dozvoliti da budemo omalovaženi i preglasani na bilo kojem pitanju, ali ovaj sramni trojac mi poručuje da još ima onih koji bi to prihvatili. Srbi na preglasavanje nisu pristali ni devedesetih, zašto bi pristali sada kada im Ustav BiH, za koji su se izborili, omogućava ravnopravnost u odlučivanju?! Ali, Šarovića, Borenovića i Crnadka ne zanima Republika Srpska, ne zanima ih ravnopravnost Srba, njih zanima samo da zadovolje svoje gazde i zauzvrat dobiju mrvice sa stola”, konstatovao je član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Milorad Dodik jučer je bezuspješno pokušao isposlovati neutralnost BiH kada je u pitanju invazija Rusije na Ukrajinu, nakon što nije uspio nametnuti raspravu prekinuo je sjednicu Predsjedništva. Željko Komšić, član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda kazao je nakon toga da “Dodik izvršava ciljeve dogovorene s Rusijom i da mu je cilj destabilizacija BiH”

Preuzeto sa ba.n1info.com