Vijesti iz BiH

Dodik: Orban je jedan od rijetkih državnika, kojem su prioritet mir, dijalog i napredak

Predsjednik RS Milorad Dodik prokomentarisao je posjetu premijera Mađarske Viktora Orbana Rusiji i Ukrajini.

Podržavam posjetu Orbana Moskvi i Kijevu i njegove istinske napore i iskrene namjere, koji imaju samo jedan cilj, a to je prekid sukoba i otpočinjanje pregovora s ciljem postizanja mira. Orban je i ovim potezom dokazao da je jedan od rijetkih političara u svijetu kojeg je moguće nazvati državnikom i to u pravom smislu te riječi, kome su mir, dijalog, napredak i razvoj prioritet.

Svi oni koji ovih dana kritikuju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušamčeni u “ratnim rovovima”. Takvi ne mogu biti ljudi mira i ne mogu biti pregovarači za postizanje mira, za razliku od mađarskog premijera.

Oni su uvijek spremni da kritikuju svaki potez koji je usmjeren na postizanje mira i otpočinjanje pregovora, dok “zaboravljaju” ili namjerno prešućuju da je Orban za dva dana posjetio i Kijev i Moskvu, a sve s istom željom – prekid sukoba. Nijedan mir na svijetu nije moguće pregovarati bez dijaloga sa obje strane, na čemu je Orban i radio, čime je po ko zna koji put pokazao svoju veličinu i iskrenu želju za mirom u svijetu – naveo je Dodik.

Preuzeto sa avaz.ba