Dodik pozvao na “pokretanje odgovornosti” ambasadora Fielda

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je Srni da je blog britanskog ambasadora u BiH Matthewa Fielda i sadržaj na njemu opasno napuštanje diplomatske prakse i odsustvo poštovanja spoljnog suvereniteta BiH.

Na pitanje da prokomentariše Fieldov tekst objavljen na njegovom blogu u kojem je iznio niz optužbi na njegov račun i vodstvo Republike Srpske, Dodik je rekao da ambasador Field samo potvrđuje njegovu tezu da je “BiH posljednja kolonija Evrope u kojoj strane diplomate vode aktivnosti baš kao da su u svojoj državi”.

“BiH je 26 godina njihov eksperiment i niko od njih nije odgovarao zašto taj eksperiment nije uspio. Sve što čujemo od njih, a ne bi trebalo uopšte da se oglašavaju o unutrašnjim pitanjima BiH, jeste korupcija, i to naravno na srpskoj strani”, istakao je Dodik.

Dodik je upitao kako onda nisu stale sve druge zemlje na svijetu ako zemlja može da stane samo zbog korupcije.

“Ili je korupcija samo ovdje, gdje njihov predstavnik prima platu 25.000 eura mjesečno, a porez ne plaća ni u svojoj ni u državi čiji je kolonijalni upravnik”, naglasio je Dodik.

On je rekao da se slaže sa britanskim ambasadorom da u Bosni i Hercegovini mora doći kraj djelovanju bez posljedica i predložio da se može krenuti na primjer od ovog bloga i “odgovornosti ambasadora Fielda za povredu suvereniteta BiH”.

Podsjećamo, Matthew Field, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini je u svojem blogu istakao je kako je “trenutna kriza u kojoj član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Narodna Skupština Republike Srpske pokušavaju da ponište napredak postignut u zadnjih 26 godina, opasno odvlačenje pažnje od korupcije.”

Preuzeto sa ba.n1info.com