Vijesti iz BiH

Donosimo Dodikov prijedlog o “mirnom razdruživanju”: Drugi naziv dokumenta, poruka ista

Šefovi klubova Narodne skupštine Republike Srpske dobili su dokument o “mirnom razdruživanju” koji je lider SNSD-a i predsjednik RS Milorad Dodik dugo najavljivao, iako sa drugačijim nazivom.

N1 donesi kompletan tekst dokumenta koji bi se pred poslanicima trebao naći na 14. posebnoj sjednici NSRS koja će uslijediti po okončanju 10. redovne sjednice koja je počela danas.

Dokument se službeno zove “Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”.

U dokumentu se govori o “pritiscima na RS”, “neustavnom i antidejtonskom djelovanju” kako visokog predstavnika tako i ostalih, “destruktivnom djelovanju bošnjačkih političara”, UN rezoluciji o genocidu u Srebrenici, Svesrpskog saboru…

U Članu 7. se navodi se da se “strane se mirno razdružuju zbog nemogućnosti obnavljanja izvornog Opšteg okvirnog za mir u BiH, koji je garantovao ravnopravnost entiteta i konstitutivnih naroda na osnovu konsenzusa primjenom konsocijativne demokratije i mehanizama zaštite entitetskih i nacionalnih interesa”

Dodaje se i da će “strane nakon mirnog razdruživanja” funkcionisati suvereno u skladu s državnopravnom tradicijom”.

Definisano je da bi granica bila na mjestu trenutne linije razgraničenja između dva entiteta i da bi oba zadržala svoju teritoriju.

U zaključku se navodi: “Ukoliko ne bude političke volje i međunarodne podrške da BiH postane država u kojoj se poštuje Ustav, onda je mirno razdruživanje sa Federacijom BiH jedini izlaz za narode u Bosni i Hercegovini, a predlaganje Saporazuma o reuglisanju odnosa RS i FBiH u skladu s Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima je jedini ustavan i zakonit put koji predstavlja najbolje moguće rješenje za BiH”.

Poručuje se kako “RS ni na koji način neće i ne želi ugroziti mir i stabilnost u BiH, ali da je i više nego očigledno da je BiH postala slijepa ulica za sve narode i da mirnim razdruživanjem se mogu riješiti sve krize i zastoji koji nas prate 29 godina”.

U dokumentu se pozivaju na međunarodne kovencije kojima je, kako navode, “zagarantovano svim narodima pravo na samoopredjeljenje i poštovanje njihovih prava”.

Cijeli dokumente možete pronaći ovdje: Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima -1 i Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima -2

Preuzeto sa n1info.ba