Konaković: Dobro je da smo odabrali genetski predodređenog Ademovića

Prema dogovoru koalicionih partnera, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika. No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što znači da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

SDP, NiP i NS su u saopštenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća “pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

“Kemal Ademović je jedan od najmoralnijih i najčasnijih ljudi koje sam upoznao. Sigurno najhrabriji. Rijetko mi sam priča o ratnim podvizima, a često o svemu pričamo. O tim događajima slušam od njegovih saboraca. Kad je Jasmin stigao kao prijedlog opštinske organizacije za listu, Kemal je došao lično meni i rekao da on na listu neće. Trebao je biti nosilac, rekao je da neće ako ide Jasmin, nije red da idu obojica. Zbog Jasminove kandidature odbio je sve druge funkcije u Vladi, ustanovama, institucijama. Nijednu marku ne zaradi u javnom sektoru. Znate li za jedan sličan primjer u BiH? Da je visoki funkcioner neke stranke rekao: ‘ako ide moje dijete, brat, sestra, supruga, otac, na neku funkciju ili listu, ja se povlačim’? Tog čovjeka optužujete za nepotizam?”, naveo je Konaković danas uoči današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

https://www.facebook.com/elmedindino.konakovic/posts/1906446619521790

Kako je naveo, Jasmin Ademović je u Općini Centar na listi NiP-a imao drugi rezultat, preko 1000 licnih glasova, ukupno peti rezultat od preko 600 kandidata sa svih lista.

“Nama se prigovara nepotizam, zelja za funkcijama, a naši partneri i cijela javnost zna da smo u ovoj koaliciji prepustali funkcije koje nam pripadaju, pravili kompromise u ime konačnog cilja. Šta nam znači Jasminov izbor? I tu, a i sve druge funkcije smo mi spremni napustiti zbog viseg cilja. Trenutno nam je viši cilj izbor Bogićevića za gradonačelnika. Trenutno nam je viši cilj da Skaka ne bude gradonačelnik i da se izvrši revizija poslovanja protekle 4 godine. Trenutno nam je viši cilj da kompromitovani Srdić ne bude izabran i na taj način definitivno spriječi izbor Bogićevića, a omogući Skaki šansu za novi mandat. Trenutno nam je visi cilj da kroz taj proces prođe neko hrabar, neko ko može izdržati ovakav nasrtaj korumpirane hobotnice. I zato je dobro da smo odabrali genetski predodređenog Ademovića. Za još jednu važnu bitku”, naveo je Konaković.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

Preuzeto sa ba.n1info.com