Vijesti iz BiH

Konaković: Hrvatska vlada u Stocu će obnoviti i dio zgrade za bošnjačke učenike

Hrvatska vlada obnovit će i dio osnovne škole koju pohađaju bošnjački učenici u Stocu na jugu BiH, nakon što je prethodno obnovila polovicu zgrade u koju idu hrvatski đaci, objavio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon razgovora s hrvatskim kolegom.

“S kolegom Gordanom Grlićem Radmanom imam intenzivnu i otvorenu komunikaciju, razgovaramo o raznim temama, a sinoć mi je javio da će Vlada Republike Hrvatske financirati u skorom roku obnovu pročelja i drugog dijela škole“, napisao je Konaković na svome Facebook profilu.

Ocijenio je kako to predstavlja “simboličnu i vrlo važnu poruku za jačanje odnosa Hrvatske i BiH”.

Početkom godine obnovljeno je pročelje na jednome dijelu Osnovne škole u Stocu u koji idu djeca po hrvatskom nastavnom planu i programu, dok je dio zgrade namijenjen za odvijanje nastave po bosanskom nastavnom planu i programu ostao siv i trošan.

Osnovna škola u Stocu jedna je od onih u BiH u kojima se nastava odvija zasebno po dva različita nastavna plana i programa.

Na uspostavi ovakvih dviju škola pod jednim krovom, kakve postoje diljem BiH, inzistirala je međunarodna uprava u toj zemlji kako bi se mogla organizirati nastava za djecu povratnike nedugo nakon rata.

Posljednjih godina međunarodni dužnosnici inzistiraju na ukidanju takvih škola.

Preuzeto sa n1info.ba