Svijet

Medvedev se oglasio o padu drona: Amerikanci su potpuno poludjeli!

Bivši ruski predsjednik i sadašnji drugi čovjek u ruskom vijeću za sigurnost Dmitrij Medvedev na Telegramu se oglasio o padu američke bespilotne letjelice.

“O američkom dronu. Kratki zaključci: ne postoji međunarodna konvencija o ovoj temi. Čikaška konvencija iz 1944. i drugi međunarodni dokumenti ne reguliraju ova pitanja. Usput, podsjetit ću da su Amerikanci uništili Ugovor o otvorenom nebu, koji je davao pravo vojnim inspekcijama”, napisao je Medvedev.

Dodaje da se domaće zakonodavstvo tek formira.

“No, Zračni kodeksi koriste izraze “zabranjene zone” i “ograničene zone”. Dakle, sukladno čl. 15 VK utvrđuju se zabranjene zone, opasne zone (područja poligona, miniranja i sl.), zone ograničenja letova zrakoplova i drugi elementi strukture zračnog prostora koji se uspostavljaju za obavljanje djelatnosti u zračnom prostoru. To radi vlada. Dronovi se također moraju pridržavati ovih pravila. Pogotovo u razdoblju neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima zračnog prostora. Štoviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska zrakoplova ili drona u teritorijalno more. I to je dio našeg teritorija na koji se proteže naš suverenitet”, naveo je Medvedev.

“Jednostavno govoreći, Amerikanci su potpuno poludjeli”, naveo je, dodajući da ipak treba održavati vojne kontakte s njima, pogotovo nakon izjava senatora Grahama koji je kazao da je nužno obarati ruske avione. “Usput rečeno, zračne nesreće se nekad događaju s takvim stvorenjima.”

Preuzeto sa n1info.ba