Naša stranka: “Četnici su fašisti, treba ih ukinuti kao pokret”

Naša stranka oglasila se nakon drugostepene presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Iz Naše stranke kažu da je prijavu protiv njih podnijela Lejla Brčić, tadašnja ministrica pravde u Vladi KS, kadar Naše stranke. Nakon presude, Brčić kaže:

„Možda i simbolično, samo nekoliko dana nakon obilježavanja 30-godišnjice zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu, pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta osuđeni su za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na području Višegrada i okoline. Iako su nam neki politički oponenti 2019. godine, kada smo podnijeli krivičnu prijavu zbog okupljanja ravnogoraca, spočitavali populizam, podnesena prijava je bila mnogo više od simbolične, dokazuje to presuda. Ako imamo u vidu činjenicu da je 2022. godine, po prvi put nakon niza godina u kojima se održavalo ovakvo okupljanje, MUP RS-a zabranio isto i da danas svjedočimo osuđujućoj presudi (makar i uz minimalnu zatvorsku kaznu), onda je jasno da su se okolnosti, makar i za milimetar, promijenile nabolje. Osuđujuća presuda je prije svega ohrabrenje povratnicima na prostoru Višegrada, ali i šire. Uz razočarenje visinom izrečene kazne, neka ovo ipak bude signal nekih svjetlijih vremena koja nas čekaju na ovim prostorima“, kazala je Brčić.

Iz Naše stranke naglašavaju da je ovo jasan znak kako nikakvi istorijski revizionizmi ni politička retorika neće promijeniti činjenicu da su četnici fašisti i da bez ikakve sumnje njihova sama pojavnost, a pogotovo orgijanja imaju fašističko utemeljenje i da ih je u konačnici, kao pokret, neophodno zabraniti za šta će se nastaviti zalagati.

Preuzeto sa ba.n1info.com