Vijesti iz BiH

Nikšić otkrio kada bi potpisi o većini u FBiH trebali biti prikupljeni

Ne odustaje se od prikupljanja potpisa koji za cilj imaju dokazivanje većine u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas se u Sarajevu susreo sa čelnicima ove stranke iz Tuzle, a na press konferenciji za medije ponovo su predstavili novopečenog gradonačelnika Zijada Lugavića, koji će čelo Tuzle preuzeti nakon 20 godina dugog vodstva Jasmina Imamovića.

Iako posvećen ovakvim aktivnostima, Nikšić je imao određene informacije o onome što je medije itekako zanimalo – ima li pomaka u formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

“Možemo očekivati u skorije vrijeme da će rukovodstvo parlamenta zakazati sjednicu. Kada su u pitanju potpisi o kojima smo ranije govorili – to vode šefovi klubova deklarisane parlamentarne većine, niti ih zovem, niti pitam. Dogovor je da će potpisi do četvrtka biti prikupljeni”, naveo je.

Njihov cilj je dokazivanje parlamentarne većine, s kojom će se uputiti rukovodstvu entteta Federacije BiH kada bude izabrano, sa zahtjevom da se formira entitetska vlada.

“Naravno da ćemo o tome informisati i one koji, u slučaju blokade, imaju alat deblokade”, rekao je Nikšić, misleći na Christiana Schmidta.

Najava ovakvog poteza je, podsjetimo, ranije izazvala različite reakcije javnosti.

Preuzeto sa n1info.ba