Otkriven lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje korone kod zaraženih

Liječenje infekcije virusom SARS-CoV-2 novim antiviralnim lijekom Molnupiravirom u potpunosti suzbija prijenos virusa u roku od 24 sata, objavili su istražitelji Instituta za biomedicinsku nauku na američkom Univerzitetu Georgia, objavljeno je na službenoj web stranici ove ustanove.

Grupa stručnjaka predvođena dr. Richardom Plemperom, uglednim univerzitetskim profesorom, je originalno otkrila kako ovaj lijek ima dejstvo protiv virusa gripe, a kasnije isti lijek primijenila na virusu SARS-CoV-2.

“Ovo je prva proba oralnog lijeka koji brzo blokira prijenos SARS-CoV-2”, rekao je Plemper. “MK-4482 / EIDD-2801 mogao bi promijeniti situaciju.”

Prekid širokorasprostranjenog prijenosa korona virusa u zajednici dok se iščekuje masovna vakcinacija od ogromne je važnosti u borbi protiv Covid-19 i za ublažavanje katastrofalnih posljedica pandemije.

Budući da se lijek može uzimati na usta, liječenje se može započeti u ranoj fazi, zbog potencijalno trostruke koristi: inhibirati napredovanje pacijenta do teške bolesti, skratiti zaraznu fazu kako bi se olakšala emocionalna i socioekonomska naknada duljeg izoliranja pacijenta i brzo smirivanje izbijanja lokalnih epidemija.

“Rano smo primijetili da MK-4482 / EIDD-2801 ima djelovanje širokog spektra protiv respiratornih RNA virusa i da liječenje zaraženih životinja unoseći im lijek na usta smanjuje količinu rasprostranjenih virusnih čestica, dramatično smanjujući prijenos” rekao je Plemper. “Ova svojstva učinila su MK-4482 / EIDD / 2801 snažnim kandidatom za farmakološku kontrolu COVID-19.”

U studiji objavljenoj u Nature Microbiology, Plemperov tim prenamijenio je MK-4482 / EIDD-2801 protiv SARS-CoV-2 upotrijebivši vjevericu kao model za ispitivanje učinka lijeka na zaustavljanje širenja virusa.

“Vjerujemo da su vjeverice relevantan model prijenosa jer lako šire SARS-CoV-2, ali uglavnom ne razvijaju ozbiljnu bolest, koja jako podsjeća na širenje SARS-CoV-2 u mladih odraslih osoba”, rekao je dr. Robert Cox, ko-autor studije.

Istraživači su zarazili vjevericu s SARS-CoV-2 i započeli liječenje s MK-4482 / EIDD-2801 a životinja je počela ispuštati virus iz nosa.

“Kada smo u istom kavezu zajedno smjestili zaražene, a zatim liječili izvorne životinje s neobrađenim kontaktnim vjevericama, niti jedan od kontakata nije se zarazio”, rekao je Josef Wolf, doktorand u laboratoriju Plemper i učesnik studije.

Ako se ovi podaci zasnovani na vjevericama prenesu na ljude, bolesnici s COVID-19 liječeni lijekom mogu postati neinfektivni u roku od 24 sata nakon početka liječenja.

MK-4482 / EIDD-2801 nalazi se u naprednim kliničkim ispitivanjima faze II / III protiv infekcije SARS-CoV-2.

Preuzeto sa ba.n1info.com